FBI nedoporučila trestně stíhat Hillary Clintonovou kvůli používání soukromého e-mailu

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nedoporučil trestní stíhání Hillary Clintonové. Prezidentská kandidátka čelí dlouhodobé kritice kvůli používání soukromého e-mailu pro pracovní záležitosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maraton amerických primárek je u konce. Hillary Clintonová zvítězila ve Washingotonu

Maraton amerických primárek je u konce. Hillary Clintonová zvítězila ve Washingotonu | Zdroj: Reuters

Soukromou e-mailovou korespondencí někdejší ministryně zahraničí Hilary Clintonové prošlo podle FBI 110 zpráv obsahujících tajné informace.

Federální úřad proto dnes upozornil, že Clintonová i její podřízení zacházeli s e-maily nesmírně lehkovážně. Zjištění prý ale nejsou tak závažná, aby kvůli tomu doporučil trestní stíhání.

„Vím, že toto doporučení vyvolá intenzivní veřejnou debatu, která doprovázela celé vyšetřování. Mohu ale ujistit americký lidi, že jsme postupovali upřímně, kompetentně a nezávisle,“ dodal ředitel FBI James Comey. Podle něj také neexistují důkazy, že by se do soukromé pošty Clintonové někdo naboural.

Prezidentský kandidát Donald Trump aféru kolem e-mailů dlouhodobě využívá ve své prezidentské kampani, aby Clintonovou zdiskreditoval. Dnešní verdikt FBI označil za nespravedlivý.

„Ředitel FBI řekl, že nečestná Hillary ohrozila naši národní bezpečnost. A žádné stíhání! Wow!" komentoval Trump verdikt FBI na sociální síti Twitter.

Clintonová a soukromý e-mail

Skandál s e-maily vypukl loni v březnu. Hillary Clintonová používala na postu ministryně zahraničí svůj soukromý e-mail i pro pracovní účely.

Elektronickou poštou tak zřejmě putovaly i citlivé a utajované informace, které vláda zakazuje šířit jinak než přes zajištěné komunikačními kanály.

„Neřešila jsem skoro nic ze své práce prostřednictvím e-mailu. Řešila jsem to na jednáních, četla jsem řadu zpráv obsahujících přísně tajné informace, projednávala je přes zabezpečené tajné telefonáty, strávila jsem hodně času v Bílém domě. Většinu své práce jsem neřešila po e-mailech,“ uvedla už dříve Clintonová.

Přesto se ale už za používání soukromého e-mailu omluvila.

Anna Jadrná, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme