O křeslo předsedy britských konzervativců se uchází už jen tři kandidáti. Favoritkou je Mayová

V prvním kole voleb o post předsedy Konzervativní strany a příštího premiéra Velké Británie zvítězila ministryně vnitra Theresa Mayová. Poslanci naopak vyloučili expremiéra obrany Liama Foxe. Ministr práce a sociálních věcí Stephen Crabb svou kandidaturu stáhl s tím, že podpoří favoritku voleb Mayovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Theresa Mayová je favoritkou voleb o post předsedy Konzervativní strany

Theresa Mayová je favoritkou voleb o post předsedy Konzervativní strany | Zdroj: Reuters

S velkou převahou ovládla první kolo podle očekávání ministryně vnitra Theresa Mayová. Hlas jí dalo 165 z 330 konzervativních poslanců v Dolní sněmovně. Její hlavní soupeřka Andrea Leadsomová nasbírala o 99 hlasů méně.

Jen 48 hlasů pro jednoho ze strůjců takzvaného brexitu Michaela Govea potvrdilo, že mu řada kolegů neodpustila zradu Borise Johnsona.

Mayová si tak po prvním kole voleb už prakticky zajistila místo mezi dvojicí finalistů, o níž rozhodne členská základna. Podle ministryně vnitra je třeba sjednotit rozštěpenou stranu a Británii a vyjednat co nejlepší podmínky odchodu z Evropské unie.

Druhé kolo volby je na programu ve čtvrtek a poté příští úterý, dokud se výběr nezúží na dva kandidáty. O tom, kdo se stane šéfem Konzervativní strany a tedy i premiérem by mělo být jasno 9. září.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme