Ústavní soud odmítl Janouškovu stížnost v kauze sražené ženy, 4,5 roku vězení platí

Ústavní soud odmítl stížnost lobbisty Romana Janouška v kauze sražené ženy. Trest čtyři a půl roku vězení tak platí i nadále. Ústavní stížnost byla posledním mimořádným opravným prostředkem. Odůvodnění svého usnesení soud zatím nezveřejnil. Janoušek v současnosti ve věznici není, Krajský soud v Brně mu na půl roku ze zdravotních důvodů přerušil trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek (fotokoláž)

Roman Janoušek (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas, Filip Jandourek

Janoušek podal stížnost loni v září. Ústavní soud o ní rozhodl letos ve druhé půli června. Soudcem zpravodajem byl Ludvík David.

Janoušek se pokouší trest zvrátit různými způsoby. Nedávno požádal Městský soud v Praze o obnovu řízení, které by mohlo pravomocný rozsudek zvrátit. Soud může obnovu řízení povolit, pokud vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo které by ukázaly, že původně uložený trest byl ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu.

Pokud soud neshledá důvody k obnově, Janouškův návrh zamítne. V opačném případě zcela nebo zčásti zruší napadený rozsudek a povolí obnovu řízení. Musel by také rozhodnout o tom, zda Janouška vezme do vazby, nebo zda ho ponechá na svobodě.

Půl roku na svobodě. Janoušek se za mříže nemusí vrátit déle, připustil soudce

Číst článek

Případ sahá do března roku 2012, kdy opilý Janoušek naboural do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na semaforu na červenou, žena ho dohonila, postavila se před jeho vozidlo a chtěla s ním situaci vyřešit. Janoušek proti ní dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, ženu srazil a ujel. Zanedlouho ho dopadli policisté.

Žena utrpěla otok mozku, zlomeniny žeber a kotníku. Pokud by jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, hrozilo u ní i úmrtí. V nemocnici byla zhruba měsíc a půl. Lobbista jí později zaplatil odškodné ve výši 900 tisíc korun.

Žalobci požadovali, aby byl Janoušek uznán vinným z pokusu o vraždu, což ale soudy odmítly. Muž se hájil tím, že ženu neviděl a zřejmě ji zachytil jen zrcátkem. Jeho verzi však vyvrátil revizní znalecký posudek i odposlechy z jeho telefonu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme