Britská invaze do Iráku nebyla nevyhnutelná, konstatuje vyšetřování

Vojenská invaze do Iráku nebyla poslední možností, jak řešit situaci kolem Saddáma Husajna. K tomuto závěru dospělo po sedmi letech vyšetřování vedené v Británii sirem Johnem Chilcotem. Jeho konečná zpráva se považuje za zničující kritiku politiky tehdejšího ministerského předsedy Tonyho Blaira. Ten přijal politickou odpovědnost za chyby, ke kterým kolem irácké operace došlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý britský premiér Tony Blair

Bývalý britský premiér Tony Blair | Zdroj: Reuters

Zpráva obsahující dva miliony a 600 tisíc slov doslova uvádí, že Saddám Husajn nepředstavoval bezprostřední hrozbu a že nebezpečí možného vývoje zbraní hromadného ničení britské tajné služby hrubě zveličily.

Hlavní závěry, které odprezentoval v Londýně i před zraky rodin zabitých britských vojáků sám sir John Chilcot obsahují výslovnou kritiku šéfů zpravodajských služeb, Johna Scarletta a Richarda Dearlovea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Chilcotovy zprávy shrnul londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Zpráva ale konstatuje, že expremiér Tony Blair prezentoval domněnky britských zpravodajců před parlamentem jako hotovou věc, i když pro to neměl důvod.

Z Chilcotova vyšetřování taky vyplývá, že Spojené státy a irácké vedení z větší části ignorovaly britská doporučení o poválečném uspořádání země.

Blair přijímá odpovědnost

Britský expremiér Blair v reakci na kritickou zprávu o válce v Iráku řekl, že na sebe bere veškerou odpovědnost za chyby. Rozhodl ale prý v dobré víře a pro blaho země.

Z Chilcotovy zprávy si pak labouristický politik vybral ta místa, která mluví v jeho prospěch. Zdůraznil, že nedošlo k falšování informací zpravodajských služeb nebo jejich nepatřičnému použití, že nepodvedl svůj tehdejší kabinet, a že neexistoval tajný závazek s Američany ohledně invaze do Iráku.

Blair ve svém komuniké zdůrazňuje, že si stále myslí, že bylo lepší Saddáma Husajna odstranit, a že to nebyla příčina terorismu, jehož jsme teď svědky na Blízkém východě nebo jinde ve světě.

Cameron se do Blaira odmítl strefovat

Současný britský premiér David Cameron vyzval k tomu, aby Chilcotova zpráva byla poučením pro budoucnost, od zacházení se zpravodajskými informacemi až po adekvátní výzbroj a výstroj, kterou britští vojáci v Iráku neměli.

„Myslím si, že opravdu jediná věc, kterou můžeme udělat, je poučit se do budoucna. Vojenské intervence jsou vždy složité, plánovat následky takové intervence, je obtížné a já si myslím, že bychom neměli být naivní a myslet si, že existují perfektní plány, které by tyto problémy mohly vyřešit natrvalo,“ řekl Cameron.

Výběr hlavních závěrů Chilcotovy komise o válce v Iráku

Číst článek

Několik příbuzných padlých vojáků zopakovalo, že Tony Blair je vrahem jejich blízkých, a že zváží právní kroky v návaznosti na závěry Chilcotovy zprávy. Za válečného zločince označila Blaira na demonstraci před parlamentem taky poslankyně za Stranu Zelených Caroline Lucasová.

Podle prvních reakcí právníků závěry Chilcotovy zprávy neposkytují právní základ pro obžalobu ať už vrcholných politiků nebo armádních špiček z válečných zločinů.

Zpráva obsahuje dva miliony a 600 tisíc slov | Foto: Reuters

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme