Messi dostal za daňové podvody 21 měsíců, do vězení nemusí

Fotbalista Lionel Messi a jeho otec dostali u soudu v Barceloně za daňové podvody trest 21 měsíců vězení. Za mříže však nemusí. Podle španělských zákonů si mohou odsouzení za nenásilné trestné činy s dosud čistým rejstříkem odpykat tresty kratší než dva roky na podmínku na svobodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinský fotbalista hrající v Barceloně Lionel Messi a jeho otec Jorge Horacio Messi u soudu

Argentinský fotbalista hrající v Barceloně Lionel Messi a jeho otec Jorge Horacio Messi u soudu | Zdroj: Reuters

Argentinská hvězda Barcelony musí navíc podle verdiktu soudu zaplatit pokutu dva miliony eur (54 milionů korun). Jeho otec Jorge musí doplatit 1,5 milionu eur (40 milionů korun). Oba se mohou proti rozsudku odvolat k nejvyššímu soudu.

Pětinásobný nejlepší fotbalista světa Messi neodvedl na daních více než čtyři miliony eur z příjmů z osobnostních práv. U soudu se bránil tvrzením, že o daňových záležitostech nic nevěděl a věřil svým právníkům.

„Koncentroval jsem se jenom na fotbal a věřil jsem otci a právníkům, které jsem pověřil, aby se o vše postarali,“ uvedl devětadvacetiletý Messi v červnu před soudem. Proto prý bez váhání podepsal předložené smlouvy a o víc se nezajímal.

To potvrdil jeho otec Jorge, který za věc převzal plnou zodpovědnost. „Jediné, co jsem synovi řekl, že o jeho práva se postará určená společnost,“ uvedl. Podle prokurátora měl nicméně fotbalista o svých finančních záležitostech dostatečný přehled na to, aby za ně mohl nést zodpovědnost.

Messi je podle letošního žebříčku časopisu Forbes druhým nejlépe vydělávajícím sportovcem světa. Za uplynulý rok vydělal 81,4 milionu dolarů (1,993 miliardy korun). Do částky jsou zahrnuty smluvní platy, bonusy i reklamní činnost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme