Europarlament schválil vznik společné pohraniční a pobřežní stráže

Evropský parlament dnes schválil zřízení společné pohraniční a pobřežní stráže. Členské státy tak možná ještě letos získají možnost povolat na ochranu schengenských hranic na 1500 unijních pohraničníků. Návrh komise ještě musejí schválit členské státy. V evropské stráži by mělo působit i 20 Čechů, kteří ale nejprve musí absolvovat výcvikový program.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důstojník agentury Frontex doprovází běžence až na palubu

Důstojník agentury Frontex doprovází běžence až na palubu | Zdroj: Reuters

„Nová agentura umožní Evropské unii zakročit v případě, že členský stát nezvládá ochranu vnější hranici, a ohrožuje tak celý schengenský prostor,“ popsal eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos.

S pomocí unijních pohraničníků musí členský stát souhlasit. Pokud ale některá země odmítne s agenturou spolupracovat a její stav na hranicích bude ohrožovat fungování schengenského prostoru, budou moct sousední členské státy zavést dočasné pohraniční kontroly.

Rozpočet pohraniční a pobřežní stráže bude zhruba 300 milionů eur, tedy více než osm miliard korun. Kromě 1500 lidí má stráž disponovat také technickým vybavením, jako jsou zařízení na noční vidění nebo na skenování otisků prstů. Není navíc vyloučeno, že se počet jejích pracovníků v budoucnu navýší.

Opatření má pomoci řešit problémy s migrací a organizovaným zločinem. Dalším úkolem agentury má být spolupráce při navracení těch osob, které nemají v EU právo na azyl, zpět do třetích zemí.

„Na našich vnějších hranicích čelíme mimořádné migraci lidí. Řada členských států nebyla na tento nápor připravena. Existující agentura Frontex je podfinancována a chybí jí zdroje na to, aby členským zemím nabídla dostatečnou pomoc,“ konstatoval zpravodaj návrhu Artis Pabriks.

„Je důležité říct, že se nám poprvé v historii Evropské unie podařilo souhlasit s vytvořením agentury, která je schopna v řádu několika dní poslat 1500 lidí do země, která má na hranicích problémy s migrací, organizovaným zločinem a dalšími věcmi,“ dodal.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme