Spojené státy vyhlásily sankce proti vůdci KLDR. Kim Čong-una viní z porušování lidských práv

Na sankční listině Spojených států se vůbec poprvé objevil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Američané na něj uvalili individuální sankce kvůli vážnému porušování lidských práv. Viní ho například z podílu na mimosoudních popravách nebo mučení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

Spojené státy spolu s 33letým vůdcem Kim Čong-unem uvalili sankce ještě na dalších deset členů severokorejského režimu.

„Severní Korea pod vedením Kim Čong-una pokračuje v páchání nesnesitelných krutostí na milionech lidí, včetně mimosoudních poprav, nucených prací a mučení,“ uvedl v prohlášení vysoký představitel amerického ministerstva financí Adam Szubin.

Američané mohou lidem na sankčním seznamu zmrazit všechna jejich aktiva, která se případně ve státech nacházejí.

Severokorejský režim také čelí mnoha mezinárodním sankcím kvůli svému jadernému a raketovému programu. V červnu USA posílily proti KLDR finanční embargo, které má režimu zabránit v přístupu do mezinárodního finančního systému.

Vládnoucí dynastie Kimů má ale v KLDR údajně až božský status a na vytváření nesmrtelných mýtů o své osobě pracuje i současný diktátor Kim Čong-un.

Třetí vládnoucí Kim v řadě tak třeba dobyl nejvyšší vrchol KLDR, posvátnou horu Pektu tyčící se do výšky 2750 metrů nad mořem. Na výstup si přitom oblékl dlouhý černý zimní kabát, oblekové kalhoty a společenské špičaté černé boty.

Děti ve škole se pak o něm učí, že už ve třech letech dokázal řídit auto, a v devíti dokonce vyhrával jachtařské závody.

Anna Jadrná, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme