Kosmická loď Sojuz se třemi astronauty úspěšně odstartovala a zamířila k ISS

Z ruského kosmodromu Bajkonur odstartovala v noci na dnešek raketa Sojuz s modernizovanou ruskou kosmickou lodí Sojuz MS-1. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) má dopravit další tři členy posádky - Rusa Anatolije Ivanišina, Japonce Takuju Onišiho a Američanku Kathleen Rubinsovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Sojuz s tříčlennou posádkou odstartovala z kosmodromu Bajkonur

Raketa Sojuz s tříčlennou posádkou odstartovala z kosmodromu Bajkonur | Zdroj: Reuters

Po devíti minutách letu se stroj dostal na oběžnou dráhu. „Přejeme vám mnoho štěstí," vzkázal astronautům ruský letový kontrolor.

Cesta na ISS, která je umístěna na oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 kilometrů, potrvá lodi dva dny. Ke stanici by měla loď dorazit v sobotu ve 06:12 SELČ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kosmická loď Sojuz se třemi astronauty úspěšně odstartovala a zamířila k ISS. Podrobnosti připojil Ondřej Novák.

Let by sice zvládla ve zkráceném režimu za šet hodin, delší doba má ale poskytnout ruským vědcům a konstruktérům možnost otestovat novou kosmickou technologii.

Nejčastěji zmiňovanou novinkou ruské kosmické lodi Sojuz MS-1 je modernizovaný systém sblížení a spojení lodi s orbitální stanicí.

K vylepšení došlo paradoxně kvůli krizi na východní Ukrajině, protože systém obsahoval ukrajinské součástky, které jsou pro Rusko momentálně nedostupné. Moskva tak musela vyvinout součástky vlastní.

Sojuz nově dokáže komunikovat se Zemí přes digitální videopřenosy namísto analogových. Umí využívat také poziční systémy Glonass a GPS, který je už několik let standardním pomocníkem většiny vlastníků mobilních telefonů.

Tři noví členové posádky střídají astronauty, kteří se z mezinárodní stanice vrátili v půlce června. Na ISS, kdde se setkají s Američanem Jeffem Williamsem a Rusy Olegem Skripočkou a Alexejem Ovčininem, stráví na čtyři měsíce.

„Nemohu se dočkat biologických experimentů, které podnikneme,“ uvedla podle agentury Reuters před letem 37letá Američanka Kathleen Rubinsová, která je původním povoláním mikrobioložka.

V kosmu například plánuje unikátní pokusy se čtením DNA. Rubinsová je od června 2015, kdy se na Zemi vrátila Italka Samantha Cristoforettiová, první ženou na ISS.

„Pracovala třeba na velmi zajímavých výzkumech viru HIV, ale i některých dalších nebezpečných virů. Myslím, že její přítomnost na palubě ukazuje, že práce v mikrogravitaci zejména v oblasti mikrobiologie mohou posunout poznání daleko rychleji, než by se podařilo dokázat v podmínkách zemské gravitace,“ dodává popularizátor kosmonautiky Pavel Toufar.

Zatímco Rubinsová a Takuja Oniši, který je jedenáctým Japoncem ve vesmíru, jsou v kosmu nováčky, bývalý ruský vojenský pilot Anatolij Ivanišin už má jeden let na ISS za sebou.

Start rakety s modernizovanou lodí Sojuz měl přitom celkem čtyřměsíční zpoždění. Při testech modernizované nákladní lodi Progress, která má některé technologie stejné jako Sojuz, se vyskytly vážné problémy se systémem pro přibližování a připojení lodi k ISS. Konstruktéři proto chtěli nejprve nové systémy otestovat na lodi bez lidské posádky.

ČTK, Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme