Varovali mě, ať se některými kauzami nezabývám, tvrdí bývalý šéf ÚOOZ Šlachta

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, který na protest proti chystané reorganizaci policie na svůj post na konci června rezignoval, tvrdí, že byl poslední rok pod velkým tlakem nadřízených. Hospodářským novinám Šlachta řekl, že se vedení policie snažilo zjistit, na jakých − hlavně politicky citlivých − kauzách detektivové pracují a koho si naopak nevšímají. Zároveň ho prý varovali, aby se některými kauzami raději nezabýval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta | Foto: Filip Jandourek

Šlachta tvrdí, že ho například náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube na společných jednáních několikrát "natvrdo" varoval, ať jeho útvar některé kauzy nedělá. „Ze strany náměstka Laubeho dokonce zaznělo: My jsme se za vás zaručili, že neuděláte žádný průser," řekl Šlachta v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Šlachta prý pochopil, že prezidium šlo na ruku politikům, dodává ale, že žádná jména nepadla. „Všechno probíhalo v náznacích, vedlo to k tomu, že jsem byl pořád znervózňovaný tak, abych vůbec neměl klid. Takže jsem bojoval nejenom se zločinci, ale i s nadřízenými,“ prohlásil v rozhovoru.

Zdeněk Laube jakékoliv tlaky nebo vyzvídání ale popírá. „Nic jsem vyzvídat nepotřeboval a pan Šlachta to dobře ví. Řešili jsme různé věci související s výkonem služby,“ reagoval náměstek policejního prezidenta s tím, že ho Šlachtova upovídanost a osočování mrzí.

Robert Šlachta rezignoval na post šéfa ÚOOZ, protože nesouhlasí s plánovou reorganizací policie, při které se má sloučit protimafiánský útvar s protikorupční policií. Po 25 letech u policie zažádal o propuštění do civilu a nyní je oficiálně nezaměstnaný. Českému rozhlasu v pondělí řekl, že by chtěl pracovat pro stát.

„Pokud by nějaká nabídka přišla – myslím, že nepřijde, protože jméno Šlachta není úplně vnímáno pozitivně – tak podle toho bych se rozhodoval,“ řekl. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že v resortu vhodnou pozici pro Šlachtu nemá.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme