Ústavní soud: Všichni lidé jsou si rovni, výpovědím policistů nelze přikládat větší váhu

Ústavní soud zrušil rozsudek nad Vítem Hassanem, který byl odsouzen na dva roky za mříže kvůli křivému obvinění. Toho se měl podle soudů dopustit, když si stěžoval na policisty, kteří podle něj přihlíželi, když ho zbil a okradl revizor. Podle Ústavního soudu se jednalo o tvrzení proti tvrzení, nelze automaticky tvrdit, že to, co říkají policisté, je vždy pravda. Informuje o tom iDnes.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Ústavní soud připomněl, že v demokratickém právním státě, v němž jsou si všichni lidé rovni, v žádném případě nelze bez dalšího přikládat větší váhu výpovědím policistů jako vykonavatelům veřejné moci oproti výpovědím jednotlivců, vůči nimž je veřejná moc vykonávána. To platí zejména v případě jejich konfliktu,“ cituje iDnes.cz mluvčí Ústavního soudu Miroslavu Sedláčkovou.

Automatické favorizování výpovědí policistů před výpověďmi údajných poškozených by podle ní také mohlo zásadně znemožnit potírání tolik nežádoucí nezákonné činnosti policistů. „Tedy těch, kteří naopak na dodržování zákonů mají dohlížet,“ doplnila mluvčí.

Incident, kvůli kterému si Vít Hassan odseděl téměř rok ve vězení, se stal 5. listopadu 2013 v Praze. V tramvaji ho bez lístku odhalili revizoři a přivolali policii. Hassan jim na chvíli utekl, ale našli ho v nedalekém křoví. Muž tvrdí, že ho revizor za přihlížení policie zbil, odcizil mu diktafon a z mobilních telefonů mu smazal data.

Hassan si na policii a posléze i na Generální inspekci bezpečnostních sborů stěžoval. Ty ale stížnost odmítly. Naopak on sám byl obviněn a nakonec i odsouzen za křivé obvinění.

Jedinými důkazy byly výpovědi zúčastněných

Ústavní soud nyní uvedl, že důkazy v kauze byly prakticky jen výpovědi zúčastněných: „Jedinými přímými důkazy, jimiž podle soudů byla prokázána nepravdivost stěžovatelových tvrzení, byly svědecké výpovědi zúčastněných policistů a revizorů, které soudy nezpochybnily s tím, že tito svědci vypovídali pod hrozbou sankce v případě křivé výpovědi.“

Podle verdiktu obecné soudy vůbec nedostály svým povinnostem, ke kterým patří prověřit věrohodnost jednotlivých výpovědí, zejména pokud jsou jediným přímým důkazem. Navíc podle logiky obecných soudů nemohl křivě vypovídat ani Hassan, protože i on byl poučen a věděl, že mu za křivé svědectví hrozí postih.

Hassan: rozsudek přišel za pět minut dvanáct

iDnes.cz připomíná, že Vít Hassan je na svobodě od 1. července. Podle něj rozsudek přišel za pět minut dvanáct. „Ve vězení jsem přežil jen díky víře ve spravedlnost, v Ústavní soud, a pak tomu, že jsem začal cvičit, běhal jsem a dělal kliky,“ uvedl.

Vězení v Ostrově nad Ohří popisuje jako velmi špatnou zkušenost. Spoluvězni mu mimo jiné zlomili nos, silně narazili žebra nebo mu kvůli nim přibyla jizva na tváři. „Už jenom jméno Hassan v době uprchlické krize není ve vězení dobrá vizitka,“ řekl.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme