Nepůjčujte Slovanskou epopej do Asie, poškodí ji to, žádají ministerstvo restaurátoři

Restaurátoři žádají ministerstvo kultury, aby nevydalo souhlas s vývozem Slovanské epopeje do Asie. Dílo Alfonse Muchy tam chce zapůjčit pražský magistrát. Podle Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ale hrozí poškození obrazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej Alfonse Muchy

Slovanská epopej Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Žádáme ministerstvo kultury, aby s ohledem na nezpochybnitelné ohrožení díla a s ohledem na zachování světově unikátního obrazového cyklu pro další generace nevydalo souhlas s vývozem této kulturní památky do zahraničí,“ uvádí v tiskové zprávě Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví.

Restaurátoři upozorňují, že i přes nejmodernější vybavení není možné poškození díla zabránit. Každý pohyb podle nich znamená narušení plátna.

„Každá manipulace s dílem znamená, že jej musíte navíjet na válec. Ohýbáním dochází k mechanickému poškození malby, vznikají praskliny a dílo se musí následně restaurovat. Pro tento typ malby je největším ohrožením manipulace,“ říká profesor Karel Stretti z Akademie výtvarných umění v Praze.

Muchova epopej byla v minulosti několikrát vystavována v zahraničí. Například v Chicagu, New Yorku, Stockholmu či ve Vídni. Vždy však bylo nutné po návratu z turné toto dílo zrestaurovat.

„Když ještě Alfons Mucha žil, restauroval plátna sám. Poškození způsobovala opakovaná rolování na tubus nebo změna klimatu. Alfons Mucha již nežije, a když to řeknu zkráceně, tak čím více manipulace, tím méně Muchy,“ upozornila restaurátorka malířských děl Zuzana Poláková, která restaurovala i Muchova díla ze soukromé sbírky.

Podle Ludmily Kaprasové, soudní znalkyně v oboru textilie, může velmi pravděpodobně nastat situace, kdy se dílo vrátí z ciziny poškozené, přičemž protistrana prokáže, že zachovala mezinárodní standardy pro transport a vystavení díla. „Pak už to bude jenom bitva právníků na několik let,“ dodala.

Praha na turné po jihovýchodní Asii trvá

Memorandum, na jehož základě zapůjčí v únoru 2017 Praha Slovanskou epopej Alfonse Muchy do Číny, schválili pražští radní 14. června. Výstava v Číně bude následovat po japonském turné a uskuteční se od poloviny roku 2017 do poloviny roku 2018.

„Čínská strana za zápůjčku zaplatí 2,7 milionu korun. Zároveň se zaváže k úhradě nákladů spojených s přesunem a balením pláten a s jejich pojištěním. Kdy by se mělo světově unikátní dílo zpět do ČR vrátit, není známo,“ upozorňuje Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví.

Magistrát podle dnešního vyjádření nebude na svých plánech o turné do jihovýchodní Asie nic měnit. Podle radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalice) vystavování světoznámé epopeje propaguje Českou republiku ve světě. Žádné poškození prý plátnům nehrozí.

„Speciálně máme restaurátora a člověka pověřeného, který se stará pouze o Slovanskou epopej. Jakékoliv problémy, které by případně hrozily, by samozřejmě vzal v potaz a neumožnil by jejich vycestování,“ uvedl.

ČRo, Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme