Jurečka chce podporu pro zemědělce. Krize v zemědělství je největší od roku 1990, říká

Část zemědělců neprožívá jednoduché období, nízké ceny mléka a masa srážejí rentabilitu jejich podnikání. Třeba do chovu prasat se dnes pouštějí jen vyslovení dobrodruzi. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU ČSL nyní proto předloží koaliční radě osm opatření na podporu zemědělců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka ministr zemědělství

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka předloží koaliční radě osm opatření na podporu zemědělců. Navrhuje například snížení DPH na mléko a prasata, úlevy v oblasti daně z nemovitosti, nebo aby zemědělci nemuseli odvádět daň z dotací.

„Zemědělství prožívá největší krizi minimálně od roku 1990. Chovatelé prasat a producenti mléka jen v letošním roce odhadují ztrátu 8,6 miliardy korun,“ upozornil ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Krize způsobená mimo jiné nízkými výkupními cenami mléka a vepřového masa, letošními jarními mrazy a loňským suchem je podle něj dočasná a do dvou let se změní.

„Potřebujeme teď zemědělcům pomoci překonat toto období, aby nevybíjeli stáda, nerušili pracovní místa, aby udrželi výrobu. Proto hledám veškerá opatření, jakým způsobem jim pomoci. Byť třeba dočasně, na rok či na dva,“ uvedl.

Snížení DPH na mléko a prasata nebo rozšíření zelené nafty

Ministr upřesnil, že předloží dnes koaliční radě osm opatření, které by podle něj mohli vhodnou kombinací přispět k tomu, jak lze v letošním roce zemědělcům finančně pomoci.

„Jsou to například návrhy na opatření, které pojednávají o zavedení zelené nafty do živočišné výroby, kde bychom takto mohli zemědělcům nechat letos až 900 milionů korun, jsou tam návrhy, aby se nemusely danit některé části dotací, nebo je tam otázka snížení DPH na mléko a živá prasata z 15 na 10 procent,“ vyjmenoval některé z nich.

Jurečka chce, aby se koalice shodla alespoň na několika bodech, které by dohromady znamenaly úlevy pro zemědělce ve výši zhruba 3,5 miliardy korun pro letošní a případně i pro příští a přespříští rok. „Ať koalice dnes po diskusi rozhodne, která z těch opatření budeme realizovat,“ uvedl.

Připomněl, že z 54 miliard rozpočtu ministerstva zemědělství je výrazně větší část z evropského rozpočtu. „Za poslední roky se snažím peníze směřovat tak, aby podporovaly rozvoj oblastí, jako je zpracování, posílení potenciálu domácího trhu, aby byl celý sektor odolnější vůči krizím, jakou teď právě prožíváme,“ uzavřel Jurečka.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme