Ruské kolo na Smíchově Praha nepotřebuje, jedno už stejně má, říkají památkáři

Záměr radnice Prahy 5 postavit šedesátimetrové ruské kolo na Hořejším nábřeží budí rozpaky nejen u tamní opozice, ale i u památkářů. Proč? Umístění v prostoru Pražské památkové rezervace a narušení panoramatických pohledů, shrnul argumenty pro zpravodajský web Českého rozhlasu Ondřej Šefců, ředitel odborného pracoviště pro Prahu z Národního památkového ústavu. A výhrady má i Klub za starou Prahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ředitel pražského pracoviště Národního památkového ústavu Ondřej Šefců ve studiu Reginy

ředitel pražského pracoviště Národního památkového ústavu Ondřej Šefců ve studiu Reginy | Foto: Eva Dvořáková

Stavba, kterou odsouhlasili radní městské části, kritizuje opozice. Upozorňuje, že by stavba zasáhla do památkové zóny, místo považuje za nevhodné a má také pochyby ohledně výběru firmy, která by měla kolo provozovat. V rozhovoru pro zpravodajský web Českého rozhlasu byl k záměru kritický i Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu, ředitel tamního odborného pracoviště pro Prahu.

Šedesátimetrové kolo by mělo stát na Hořejším nábřeží. Městská část tvrdí, že by atrakce, kterou má třeba Londýn nebo Vídeň, oživila místo a podpořila turistický ruch ve městě. Jaké jsou hlavní námitky památkářů?

Jeho umístění je situováno v prostoru Pražské památkové rezervace, což je chráněné území, kde jsou definovány parametry, které by se neměly překročit. Zejména je chráněn horizont, vyhlídková místa, významné pohledy. Kolo by nepochybně vstoupilo do průhledů, dostává se do panoramatických pohledů směrem k Pražskému hradu - třeba ze Železničního mostu. To je zásadní výhrada. Prostě je tady špatně věc, že tahle záležitost, která má být jakousi lokální atrakcí, by narušila prostor, který je už mnoho let chápán v mnohém ohledu jako nedotknutelný.

Není tady možné použít nějakou argumentaci, je to okraj památkové rezervace. Její plocha je jasně vymezena a připomínám, že je i to mezinárodně registrovaná památková oblast zapsaná v seznamu UNESCO. Čili jsou tady závazky dané našimi zákony i mezinárodními dohodami.

A co tvrzení radnice, že městská část Praha 5 ani hlavní město žádnou atrakci tohoto typu nemají? Prý se místo oživí a podpoří se turistický ruch?

Ruské kolo má - v případě souhlasu dalších institucí včetně památkářů - stát na nábřeží od 1. ledna 2017 a zabrat část dětského hřiště. Provozovat ho má soukromá firma a za pronájem pozemku platit radnici měsíčně 56 500 korun. Záměr kritizuje opozice. Projekt má jméno Prague Wheel a cílem je být pozvednout atraktivitu smíchovského nábřeží.
(zdroj: ČTK)

Nabízí se otázka, do jaké míry by tato atrakce byla skutečně tak atraktivní. Samozřejmě můžeme mluvit o určitých spekulacích, ale dovolím si připomenout, že Praha má na rozdíl od třeba zmiňovaných měst, jako je Londýn nebo Vídeň, naprosto jiný terén. Není plochá, má členitý terén. Poměrně blízko zvažované lokality jsou návrší, na pravém i levém břehu, odkud se nabízejí právě ty unikátní výhledy. Čili tady dochází k umísťování nějaké věžové akce, dvě rozhledny do údolí – to působí poněkud zvláštně.

A ještě bych připomněl další faktor, že v Praze ruské kolo už je. I když má možná jiné rozměry a není tak proslulé. Je umístěno na Výstavišti v rámci jakýchsi pouťových atrakcí, kde asi zapadá do celku.

Praha je nesmírně atraktivní město, není sem potřeba speciálně lákat turisty na věci, atrakce, které jsou k vidění v jiných městech. Praha má specifické půvaby a není problém, aby se Smíchov rozvíjel a zatraktivňoval. Ale tento způsob, zdá se - abych použil citaci - je poněkud nešťastný.

Záměr postavit ruské kolo kritizuje i Klub za starou Prahu. „Je to nesmysl, hloupost. Nevím, jak to jinak vyjádřit. Je to neúcta k městu, z Prahy se stává kýč," řekla zpravodajskému webu ČRo předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková. Pane Šefců, souhlasíte s její kritikou?

Samozřejmě že každý návštěvník, Pražan, si může všimnout, že ze značné části turisticky atraktivních míst - jako je Královská cesta - se skutečně obaluje kýčem a je to taková primitivní nabídka masovému turismu. Praha je město, které má svoje obrovské hodnoty. A ty je třeba prohlubovat. Je zbytečné sem zatahovat podobné atrakce, kterými si třeba pomáhají jinde, kde takové hodnoty nemají.

Významná atrakce, nebo fantasmagorie? Radnice a opozice Prahy 5 se přou o ruské kolo

Číst článek

V článcích o možnosti stavby ruského kola na smíchovském Hořejším nábřeží se často k městům, která tuto atrakci mají, přidává k Londýnu a Vídni i Paříž.

Dal jsem si práci a vyhledal jsem si, jak to bylo s ruským kolem v Paříži, kde bylo instalováno v centrální části v rámci výročí milénia. A dneska už tam dávno nestojí, bylo odstraněno a přesunuto do jiné lokality. Takže uvádět Paříž jako příklad, kde je ruské kolo, je mylné.

Radní Prahy 5 souhlasí se stavbou ruského kola na Hořejším nábřeží (ilustrační foto) | Foto: Městská část Praha 5

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme