Policii paralyzuje prorůstání zločinu, tvrdí žalobci. Nepodložená nařčení, ohrazuje se sbor

Vrcholní státní zastupci kritizují policii. Ve výroční zprávě za rok 2015, pod kterou je podepsaný nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, se mimo jiné píše, že i do nejvyšších pater policie prorůstají zločin a klientelistické vazby. Policie kritiku odmítá. Tvrzení jsou prý nepodložená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V dvaapadesátistránkovém dokumentu, který lze dohledat i na webu Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), se kritika policie objevuje v na první pohled nenápadném odstavci na straně 30.

Píše se tam, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci poukazuje na případy podezření z trestné činnosti policistů, jako jsou úniky informací z trestních spisů, ovlivňování trestních řízení nebo obchodování s informacemi o trestních kauzách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu nejvyššího státního zástupce i reakci policie přiblížil redaktor Tomáš Bystrý

„Tyto trestní věci jsou vysoce závažné, a to i s přihlédnutím k tomu, že řada případů ukazuje na špatný stav Policie ČR a na rozsáhlé prorůstání zločinu či klientelistických vazeb do struktur Policie ČR (příp. i Generální inspekce bezpečnostních sborů), a to i do vysokých pozic, kde se koncentrují důvěrné a citlivé informace o trestních kauzách, což fakticky znemožňuje úspěšný a účinný boj se zločinem,“ píše se ve zprávě doslova.

Nabízí se, že by podezření mohla souviset s kauzou Vidkun, která se týká právě ovlivňování některých kauz a úniků informací z trestních spisů, Nejvyšší státní zastupitelství to však nechtělo komentovat.

„Je to stanovisko Vrchního státního zastupitelství, které jsme tam uvedli, protože dokresluje jaksi obrázek právě o trestné činnosti příslušníků policie, případně Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ale bližšího k tomu nic říkat nebudeme,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Varovali mě, ať se některými kauzami nezabývám, tvrdí bývalý šéf ÚOOZ Šlachta

Číst článek

Policejní prezidium se proti kritice ohradilo. Nařčení prý nejsou ničím konkrétním podložená a nezakládají se na pravdě.

„Jednoznačně vedení policie odmítá, že by docházelo k únikům ze strany vrcholného managementu policie, k únikům informací nebo k jakýmkoli snahám o zasahování do živých kauz a spisů a tedy jednoznačně nemůžeme hovořit o nějaké paralyzované policii či neschopnosti policie bojovat proti zločinu,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí prezidia Jozef Bocán.

Vedení policie zkritizoval i bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Vedení policejního prezidia se podle něj snažilo zjistit, na jakých − hlavně politicky citlivých − kauzách Šlachtovi detektivové pracují nebo po kterých lidech naopak nejdou. Uvedly to Hospodářské noviny.

I tuto kritiku vedení policie odmítlo. „Vrcholný management policie současně nevylučuje podniknutí dalších kroků v trestně právní rovině v souvislosti s těmito nepravdivými nařčeními. Zároveň očekáváme, že příslušné orgány budou v této věci konat z moci úřední,“ uvedl Bocán.

ČRo, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme