Sekačky musí po vzoru aut splňovat emisní limity. Zbytečná regulace, říkají kritici

Sekačky na trávu mají mít své emisní limity. Shodl se na tom Evropský parlament. Podle europoslanců by měly mít stroje poháněné spalovacími motory, které nejezdí po silnicích, podobná omezení jako třeba automobily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sekačka na trávu, sečení trávy

sekačka na trávu, sečení trávy | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0

Nová pravidla by měla pro výrobce začít platit v roce 2018 a 2019. Motory čekají důkladné testy, než se dostanou na evropský trh. Musí splňovat emisní limity pro oxidy uhlíku, dusíku, uhlovodíků a pevných částic podle typu a výkonu motorů.

„Je to technická norma, která je stará skoro 20 let. Revize, která teď proběhla, na té se pracuje už dva roky. Je konsensuální i s výrobci, protože pro ně to znamená inovace. Pro běžného spotřebitele to neznamená nic,“ říká europoslanec Pavel Poc z ČSSD.

Nová pravidla pro emise motorů u strojů, které nejezdí po silnici, se týkají kromě zahradních sekaček také například buldozerů, lodních motorů nebo důlních a stavebních strojů. Podle europarlamentu tyto stroje vypouštějí až 15 procent všech emisí dusíku do atmosféry a pět procent emisí pevných částic.

Také europoslanec Jan Zahradil z ODS si myslí, že se zahrádkáři nemusí bát, že by museli se sekačkami na kontroly. Regulace mu ale přijde zbytečná.

„Není důvod, aby se Evropský parlament zabýval úpravou takovýchto věcí, takže my jsme pro to nakonec nehlasovali. Myslím, že žádný dopad na zahradní techniku to mít nebude, protože jsme se bavili s výrobci, a všichni, kdo u nás taková zařízení prodávají nebo dovážejí, tak už normy dávno splňují,“ uvádí.

Europoslanec za Stranu svobodných občanů Petr Mach je zásadně proti podobným omezením. „Já pevně doufám, že na technickou a emise nebudeme muset se sekačkami chodit, ale člověk nikdy neví. Když jednou vyjde takové nařízení, tak často bývá otázkou času, než se to rozšíří,“ míní.

„Firmy budou muset procházet certifikací, budou s tím mít další náklady,“ dodává a potvrzuje slova Jana Zahradila o tom, že výrobci limity podle všeho dávno splňují.

Velcí dovozci zahradní techniky do Česka a další velké firmy, které Český rozhlas oslovil, nechtěly nová pravidla komentovat.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme