Anglická policie vyšetřuje požár domu polské rodiny. Útok byl zřejmě rasově motivovaný

Požár na předměstí Efford v anglickém Plymouthu vypukl v noci z 6. na 7. července. Podle policejní zprávy ho neznámý pachatel založil v kůlně nedaleko rodinného domu. Požár se pak rozšířil až k domu rodiny a způsobil značné škody. Majitelé původem z Polska později našli dopis, který obsahoval další výhružky. Policie nyní žádá veřejnost a svědky o pomoc s vyšetřováním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár domů v obci Lukovna na Pardubicku

Požár domů v obci Lukovna na Pardubicku | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem tímto incidentem zděšený a všechny takové nenávistné incidenty jsou vyšetřovány našimi strážníky jako priorita. Plymouth není místem pro nenávistné zločiny a my uděláme vše, abychom našli lidi zodpovědné za požár i nenávistný dopis poslaný obětem,“ uvedl inspektor Darren Green ve zprávě dostupné na webu Devonské a Cornwallské policie.

Okolí pozemku a zmiňovaný dopis nyní prošetřují forenzní vyšetřovatelé. „Věříme, že byl požár založen úmyslně, tento čin byl rasově motivovaný a mohl ohrozit obyvatele domu na životě. Prosíme proto o pomoc veřejnost,“ popsal dále Green.

Dvaadvacetiletá Ewa Banaszakové pro server BBC popsala, co přesně se stalo. „Moje sestra byla v koupelně, když si všimla, že kůlna na zahradě je v plamenech.“

„Máme v ní kola, elektrickou sekačku na trávu a strunovou sekačku. Nebylo v nich ale žádné palivo. Můj otec se pokusil použít hadici s vodou na uhašení ohně, ale nefungovalo to,“ řekla Ewa Banaszaková, která v poškozeném domě žije.

BBC dále přiznala, že se nadále necítí v bezpečí. „Situace je po referendu hodně intenzivní. Lidé nám říkají, že máme jít zpět do naší vlastní země. V minulých letech jsme zažili nějaké slovní narážky, ale po hlasování se to ještě zintenzivnilo. A teď tohle, to je ten nejostřejší incident,“ uvedla Banaszaková, jedna z dcer majitele domu.

Její mladší 14letá sestra pak britskému zpravodajskému webu řekla, že kvůli jejich původu je lidé nemají rádi a sama byla z toho důvodu ve škole v minulosti šikanovaná.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme