Za první pololetí Češi registrovali rekordní počet aut, tabulky vede Škoda

Nová auta v Česku jdou na odbyt. V prvním pololetí vzrostl počet registrací o 17,2 procenta na rekordních 132 778 automobilů. Skoro tři čtvrtiny všech nových vozů jsou ve vlastnictví firem. Tabulky vede mladoboleslavská Škoda Auto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za volantem nové Škody Octavie Scout v okolí Hamburku

Za volantem nové Škody Octavie Scout v okolí Hamburku | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Škodovek lidé a firmy za první pololetí letošního roku zaregistrovali přesně 43 658. Velký zájem mají Češi dále o vozy Volkswagen (téměř 13 tisíc aut), třetí příčku obsadila značka Hyundai (10,5 tisíce vozů).

Podle tajemníka Svazu dovozců automobilů Josefa Pokorného je stejně jako v minulém pololetí větší zájem o vozy s benzínovými motory. „Máme stále zhruba 54 procent benzín, diesel 43,2 procenta. Zbytek jsou alternativní paliva,“ říká.

Z hlediska segmentů vede nižší střední třída s 20,6 procenta, na druhém místě jsou malá vozidla s téměř dvacetiprocentním podílem, v těsném závěsu následují SUV a terénní auta. Nejoblíbenější barvou je nadále bílá, následuje šedá a modrá.

Počet registrací rostl i v případě lehkých užitkových automobilů (9356 kusů), nákladních vozidel (5798) a motocyklů (10 149). V případě autobusů meziročně mírně klesl na celkových 462 kusů.

msk, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme