KLDR označila americké sankce proti Kim Čong-unovi za ‚vyhlášení války‘

Pchjongjang popsal sankce Spojených států jako "šeredný zločin". Podle agentury KCNA chystá Korejská lidově demokratická republika v reakci na americké sankce, které USA uvalily na Kim Čong-una a další činitele kvůli porušování lidských práv ve středu, ta nejtvrdší odvetná opatření. Americké ministerstvo zahraničí zároveň uvedlo, že sankce mohou mít globální finanční dopad na některé jedince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

Na sankční listině Spojených států se severokorejský vůdce Kim Čong-un objevil ve středu. Američané na něj uvalili individuální sankce kvůli vážnému porušování lidských práv.

Spolu s ním podle agentury Reuters uvalili sankce ještě na deset členů severokorejského režimu a dalších pět ministerstev a oddělení.

„Severní Korea pod vedením Kim Čong-una pokračuje v páchání nesnesitelných krutostí na milionech lidí, včetně mimosoudních poprav, nucených prací a mučení,“ uvedl v prohlášení vysoký představitel amerického ministerstva financí Adam Szubin.

OSN a Čína

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, bývalý ministr zahraničí Korejské republiky, doufá, že Čína bude na KLDR naléhat, aby ohledně lidských práv mezinárodně spolupracovala. Podle Reuters to řekl jeho mluvčí Stephane Dujarric.

Čínský ministr zahraničí ale uvedl, že jednostranným sankcím oponuje. Čínská lidová republika argumentuje tím, že porušování lidských práv v KLDR nijak neovlivňuje mezinárodní mír a bezpečí.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme