Dalík pomohl policii. Svého hackera-vyděrače vlákal do pasti

Marek Dalík pomohl policii dopadnout muže, který se ho pokusil vydírat. Hacker z Olomoucka se kdysi vlivnému lobbistovi naboural do e-mailové schránky a za její zpřístupnění žádal 50 tisíc korun v bitcoinech. Dalík ho nakonec vlákal do policejní náruče za pomoci dívky, kterou obžalovaný muž vydíral. Zpravodajský web Českého rozhlasu k donedávna neznámému případu získal detaily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík u soudu (archivní foto)

Marek Dalík u soudu (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek

Loni koncem června blikla na Dalíkově monitoru podivná zpráva. Odesílatel v ní uváděl, že má o něm citlivé informace týkající se jednoho z nejvlivnějších mužů v Česku a ať se mu ve svém zájmu ozve. Dalík si z e-mailu příliš nedělal a ponechal ho bez reakce.

Chodily mu vyděračské zprávy
Jenže den nato už se do své elektronické schránky nedokázal přihlásit. "Opakovaně ho telefonicky kontaktovala nějaká žena, začaly mu chodit zprávy vyděračské povahy, v nichž odesilatel požadoval 50 tisíc korun v bitcoinech, a poškozený se proto obrátil na policii," líčí dosud utajené podrobnosti případu pětistránková obžaloba, která aktuálně leží u Obvodního soudu pro Prahu 6. Zpravodajský web Českého rozhlasu ji získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Lobbistu v květnu odsouzeného kvůli žádosti o půlmiliardový úplatek v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur měl podle policie vydírat hacker z Olomoucka, jehož jméno soud ze zaslané obžaloby odstranil. Muž se k nabourání Dalíkova e-mailu přiznal, jak píše státní zástupkyně. Dalík však nebyl zdaleka jeho jedinou obětí. Hacker s ním ostatně podle vyšetřovatelů komunikoval z e-mailového účtu, který předtím naboural.

Dalíkovi volala i vydíraná žena
Na špinavou práci pak hacker využíval další oběť - mladou ženu, která Dalíkovi musela volat. Ženu muž nejdříve e-mailem kontaktoval s tím, že je ředitelkou školy, kam chodí, a od policie dostal informace, že provozuje internetovou prostituci. Dívka mu uvěřila a předala e-mail, aby ji mohla kontaktovat policie.

Obžaloba v případu vydírání Marka Dalíka by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

"Následně byla e-mailem kontaktována pisatelem vystupujícím jako policista, čemuž uvěřila, a který jí nabídl, že pokud bude plnit jeho pokyny, nebude se věc dále ve škole projednávat a nebudou ani informováni její rodiče. Poškozená ze strachu, že se vše dozvědí rodiče, začala postupovat podle jeho pokynů," zjistili vyšetřovatelé.

Obžalovaný hacker pak žádal fotky, na nichž je dívka nahá, vyplnit podrobný dotazník s osobními údaji a také zatelefonovat Dalíkovi a požádat ho o 50 tisíc korun. Jak ale vykresluje obžaloba, Dalík s dívkou se domluvili a navedli hackera přímo do policejní pasti.

Chytili ho na Václavském náměstí
"Marek Dalík předstíral zaslání požadované finanční částky na účet a dívka předstírala výběr částky z účtu a na den 2. 7. 2015 ve 13 hodin si domluvila s obviněným schůzku za účelem předání peněz na Václavském náměstí, kde byl zadržen policií," popisuje léčku státní zástupkyně Petra Lukášová.

Policisté prověřovali více verzí, například souvislost s hackerskými útoky na schránku premiéra Bohuslava Sobotky či objednávku krádeže citlivých informací, jimiž kdysi vlivný zákulisní hráč a přítel někdejšího premiéra Mirka Topolánka disponoval, jak napsal server Neovlivni.cz. Vyšetřovatele totiž zarazila nízká částka, o niž si hacker Dalíkovi řekl.

Prý chtěl jen adrenalin
Sám muž se zálibou v IT však tvrdí, že hledal adrenalinový zážitek. "Na svou obhajobu dodal, že ani v případě, že by poškození odmítli postupovat podle jeho pokynů, neměl ve skutečnosti v úmyslu obsah jejich e-mailových schránek zveřejnit. Svého jednání lituje, s odstupem času je hodnotí jako neetické a nemorální," zní verze obhajoby. Dalíkovi se dokonce omluvil a poslal mu finanční vyrovnání, na němž se dohodli.

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Kottová

Sám Dalík nechtěl případ vůbec komentovat. "Já se nebavím s novináři," reagoval pouze na dotaz. K soudu s hackerem ho pravděpodobně doprovodí vězeňská eskorta. Na konci května ho vrchní soud poslal na čtyři roky za mříže za pokus o podvod při nákupu pandurů. Dalík - tehdy pravá ruka premiéra Topolánka - požadoval 18 milionů eur (v přepočtu cca půl miliardy korun) za pokračování zakázky.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme