Poslanci chtějí rozdávat medaile, budou hledat 'Václavy Havly'

K rozdávání medailí významným osobnostem se letos nejspíš připojí i poslanci. Místopředseda sněmovny, lidovec Jan Bartošek potvrdil, že první pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii by měla převzít trojice vybraných adeptů v listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Naší ambicí skutečně je, abychom první ocenění mohli udělit už letos,“ řekl Právu Bartošek, který je také předsedou sněmovního podvýboru pro udělování státních vyznamenání. Poslanci podle něj při přípravě spolupracovali s Vojenským historickým ústavem. O snaze zákonodárců z dolní komory vytvořit vlastní řád informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu už v dubnu. Nyní dostal poslanecký plán konkrétní obrysy.

Podle Bartoška by sněmovna měla ocenit ročně tři osobnosti, jejichž přínos je v rozvoji demokracie. Mělo by jít o lidi typu Václava Havla. Navrhovat je budou sami poslanci, schvalovat celá sněmovna.

Sněmovna jako jedna z mála institucí dosud možnosti předávat vlastní vyznamenání nevyužila. Různé typy ocenění udělují jak některé resorty a státní orgány, tak i premiéři nebo Senát. Ten rozdává pamětní medaile od roku 2007. Oceňuje například vědce, umělce, sportovce a další osobnosti, které vynikají ve svých oborech.

Datum udělování medailí sněmovnou - 14. listopadu - má být připomínkou na rok 1918, kdy se sešlo Národní shromáždění, zbavilo habsbursko-lotrinský rod českého trůnu, vyhlásilo Československou republiku a zvolilo prezidentem T. G. Masaryka a vládu.

Státní vyznamenání / medaile - přehled | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme