Šéfem Národní centrály proti organizovanému zločinu bude Michal Mazánek

Národní centrála proti organizovanému zločinu zná svého šéfa. Od srpna bude elitnímu policejnímu útvaru velet Michal Mazánek. Řídit bude i dvě nejsledovanější policejní složky: protikorupční policii a protimafiánský útvar. Právě jejich sloučení pod jedno velení vyvolalo v červnu vládní roztržku mezi ČSSD a hnutím ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek | Zdroj: ČTK

Mazánek byl jediným zájemcem o novou funkci, na kterou vedení policie vyhlásilo nabídkové řízení. Do tendru se mohli přihlásit ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé nebo jejich náměstci.

Jeho jmenování musel potvrdit náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. „Akceptoval doporučení výběrové komise a rozhodl o ustanovení ředitele nově vznikajícího policejního útvaru,“ uvedl dnes Bocán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dosavadní kariéru Michala Mazánka se analytičky Českého rozhlasu Jany Klímové ptala Veronika Sedláčková

Mazánek strávil většinu kariéry ve Středočeském kraji. Vedl například oddělení vražd, do konce loňského roku byl náměstkem krajského policejního ředitele. Podílel se například na vyšetřování takzvaných orlických vražd, vedl také speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval neobjasněnými případy vražd.

Od začátku letošního roku je ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. V této funkci ho do ustanovení nového ředitele nahradí jeho náměstek Michal Foit.

Plán změn v policejním sboru podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navzdory protestům hnutí ANO, které hovořilo o porušení koaliční smlouvy a hrozilo jejím vypovězením.

Reorganizace policie přinesla také změny uvnitř policejních útvarů. Se sloučením elitních policejních útvarů nesouhlasil například šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na svojí funkci rezignoval a na konci června odešel do civilu.

Reorganizací se bude zabývat také sněmovní vyšetřovací komise, která se poprvé sejde v pondělí. Výsledky vyšetřování by měla mít do konce října.

Michal Mazánek | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme