Ruskému umělci Pavlenskému odebrali cenu Václava Havla. Kvůli jeho záměrům s odměnou

Americká Nadace pro lidská práva odebrala radikálnímu ruskému umělci cenu Václava Havla pro kreativní disent, kterou získal v letošním roce. Petr Pavlenskij chtěl peněžní odměnu spojenou s oceněním věnovat na obhajobu takzvaných „přímořských partyzánů“, kteří se vzbouřili proti policejní zvůli na ruském Dálném východě a dostali za to tresty až 25 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský umělec Petr Pavlenskij

Ruský umělec Petr Pavlenskij | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Nadace pro lidská práva uvedla, že cenu Pavlenskému odebírá, protože umělcův záměr s penězi by „Havlovu nenásilnému a tvůrčímu dědictví“ odporoval.

Petr Pavlinskij ocenění získal letos na Svobodném fóru v Oslu. Renomovaná nadace slíbila, že mu peníze vyplatí do 3. července tohoto roku. Poté se však opět odvolala na nutné procedury.

Přímořští partyzáni jsou podle umělce mladíci, kteří povstali proti policejnímu teroru v Rusku, a lidé by si měli uvědomit, že policejní metody v Přímořském kraji se značně liší od toho, jak se chová policie v Evropě.

Ruský Dálný východ je podle Pavlenského krajem čirého policejního banditismu. Takzvaní přímořští partyzáni nemají peníze na advokáty a státní média je líčí jako krajně nebezpečnou skupinu.

Proto jim Pavlenskij chtěl pomoci odměnou za Havlovu cenu. Spolu s ním získala letos ocenění íránská kreslířka komiksů a uzbecká fotoreportérka. Dohromady si laureáti měli rozdělit 350 tisíc norských korun, což je v přepočtu asi milion korun.

Uříznuté ucho i přibité genitálie

Cenu Václava Havla pro kreativní disent uděluje Nadace pro lidská práva od roku 2012. Předsedou nadace byl svého času i Václav Havel a ve vedení zasedal například zesnulý laureát Nobelovy ceny, izraelský spisovatel Elie Wiesel.

Peníze z Havlovy ceny chtěl dát ruský umělec 'přímořským partyzánům'. Zatím však nic nedostal

Číst článek

Ruský umělec často šokuje veřejnost a úřady svými akcemi. Před rokem si například na zdi léčebny uřízl kus ucha, protestoval tak proti zneužívání psychiatrie k trestání odpůrců režimu. Loni také zapálil vrata KGB.

Před tím zapaloval pneumatiky v Petrohradu jako výraz podpory kyjevskému Majdanu, přibil se genitáliemi k dlažbě Rudého náměstí, zabalil se nahý do ostnatého drátu nebo si zašil ústa jako výraz nesouhlasu s cenzurou.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme