Virus zika má ve Spojených státech první oběť. Zemřel na něj postarší muž

Virus zika má ve Spojených státech první oběť. S odvoláním na Středisko pro kontrolu nemocí a prevence o tom informovala agentura Reuters. Pacient zemřel v nemocnici v americkém Utahu už v červnu, až teď se ale potvrdila příčina smrti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika | Zdroj: Reuters

Postarší muž se virem zika nakazil, když cestoval v oblasti, kde se aktivně přenáší. Lokalitu středisko nesdělilo. Jasný není ani přesný důvod smrti. Podle odborníků nemusí být možné určit, jak vir člověka zabil.

Virus zika se obvykle projevuje obecnými chřipkovými příznaky – bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou, případně i vyrážkou a zánětem spojivek. Mnoho infikovaných lidí ale podle agentury Reuters žádné příznaky nemá.

Infekce se přenáší bodnutím komára rodu Aedes aegypti. Přenos z člověka na člověka je možný pohlavním stykem. Inkubační doba je 3 až 12 dnů.

Nemoc by neměla být životu nebezpečná, pouze u těhotných žen je virus spojován s poškozením plodu, u kterého dochází k zastavení růstu mozku.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme