Jižní Súdán sužuje hlad, negramotnost i občanská válka. Ministerstvo tam nedoporučuje cestovat

Jižní Súdán už existuje pět let, dobrý život však v nejmladším africkém státě zatím není. V zemi je vysoká dětská úmrtnost, vysoká negramotnost a od roku 2013 také občanská válka. Ministerstvo zahraničí doporučuje, aby se tuzemští cestovatelé Jižnímu Sudánu pokud možno vyhnuli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní Súdán

Jižní Súdán | Foto: CC BY 2.0

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje zcela se vyhnout cestám do této země,“ píše se v čerstvě aktualizované zprávě na webu ministerstva zahraničí.

Důvodem varování je ozbrojený konflikt, který zemi sužuje už od roku 2013.

„K ozbrojeným střetům stále dochází zejména ve státech Jonglei, Unity a Upper Nile, nově i ve státě Western Equatoria, avšak bezpečnostní situace je napjatá a riziko náhlého obnovení bojů hrozí ve všech částech země. Důsledkem špatné bezpečnostní a ekonomické situace dochází k nárůstu násilné kriminality, a to i v hlavním městě Jubě,“ pokračuje ministerstvo.

Na 9. července připadá páté výročí vzniku nezávislého Jižního Súdánu, který se zrodil rozdělením tehdy největší africké země Súdánu. Samostatnost odsouhlasilo téměř 99 procent voličů v referendu v lednu 2011. V prosinci 2013 ale vypukla v Jižním Súdánu občanská válka poté, co prezident Kiir obvinil svého někdejšího viceprezidenta Machara z pokusu o převrat. Střety sil loajálních prezidentovi Kiirovi a povstalců podporujících Machara mají i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové. Letos v dubnu se Machar vrátil do metropole Juby jako viceprezident v nové vládě národní jednoty, která vznikla na základě mírové dohody ze srpna 2015, jež má ukončit válku v zemi. Ta si vyžádala na 300 tisíc obětí a přes milion lidí vyhnala z domovů.
Zdroj: ČTK

V metropoli Jižního Súdánu roste napětí zejména po páteční střelbě u prezidentského paláce.

Do nemocnice v Jubě byla dnes přivezena těla mnoha obětí. Počet mrtvých není znám, neboť vojáci brání lékařům v přístupu do nemocniční márnice. Agentura AP s odvoláním na nejmenované lékaře píše o více než stovce lidí, mezi nimiž jsou vojáci i civilisté.

U prezidentského paláce se střílelo v době, kdy se v budově setkali prezident Salva Kiir a viceprezident a bývalý vůdce povstalců Riek Machar. Cílem schůzky bylo uklidnit situaci po čtvrteční smrti pěti vojáků. Ta byla podle jihosúdánských vládních zdrojů důsledkem nedorozumění.

Střelba, při níž nebyl ani jeden ze státníků zraněn, vyvolala v ulicích Juby paniku. Kiir a Machar se snažili obyvatele uklidnit a státní televize tvrdila, že bezpečnostní situace v celé zemi i v hlavním městě je pod kontrolou.

Dnes byl podle agentury AP v ulicích Juby klid. Některé mezinárodní organizace, jako například Mezinárodní měnový fond, však údajně již evakuovaly své zaměstnance a jejich rodiny do keňské metropole Nairobi.

Nejen kvůli občanské válce trpí v Jižním Súdánu nedostatkem jídla nejméně 2,8 milionu lidí a zemi trápí i vysoká dětská úmrtnost. Problém je i to, že řada lidí nezná základy hygieny, nebo vysoká negramotnost.

Číst a psát neumí víc než polovina lidí, ale v některých oblastech je to ještě víc.

Jižní Súdán | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme