Nejistá budoucnost basketbalové reprezentace. Veteráni uvažují o konci, hvězdy míří za oceán

Minimálně na 30 let se po včerejšku natahuje doba, kdy budeme moci opět fandit českým basketbalistům na olympijských hrách. Národní reprezentace totiž nezvládla semifinále olympijské kvalifikace v Bělehradě, prohrála s domácími Srby 72:96 a olympijskou bránu s nápisem Rio de Janeiro si tak zavřela s definitivní platností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Tomáš Satoranský v zápase proti Srbsku

Basketbalista Tomáš Satoranský v zápase proti Srbsku | Zdroj: ČTK

Dvojice Bogdanovič-Teodosič rozhodla nakonec dohromady 37 body o tom, že cesta českých basketbalistů na olympijské hry se opět minimálně o další čtyři roky prodlužuje. Důvodů, proč národní tým neoplýval na olympijské kvalifikaci výraznou formou, by se dalo najít jistě víc.

„Nechci se úplně vymlouvat na nějakou únavu, na tenhle turnaj jsem se strašně těšil. Možná, že týdenní výpadek udělá hodně po celé té sezoně, kdy máte volno nanejvýš jeden den,“ naráží rozehrávač Tomáš Satoranský na to, že hráči z Euroligy jako on nebo Jan Veselý, mají za sebou od loňského mistrovství Evropy de facto 12 měsíců v kuse basketbalově napilno a to bez jakékoliv větší přestávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uvažuji o konci reprezentační kariéry, říká po vyražení z olympijské kvalifikace basketbalista Jiří Welsch

Jenže tím problémy při pohledu do české basketbalové budoucnosti nekončí.

„Přemýšlím o tom, že by to mohla být moje poslední reprezentační akce. Ještě si ale nechám chvilku na rozmyšlenou,“ naznačuje možný konec reprezentační kariéry 34letý Petr Benda a podobně je na tom i o dva roky starší Jiří Welsch.

„Po zápase jsem šel do hlediště, kde jsem zavolal mámu a tátu, kteří tady byli. Řekl jsem jim, že si nejsem jist, jestli to byl můj poslední zápas, ale kdyby náhodou byl, tak že jsem rád, že tady byli,“ říká Jiří Welsch.

„Musíme to brát i pozitivně. Kvalifikovali jsme se z minulého mistrností Evropy na další, takže na tomhle bychom si měli zakládat a pokusit se znovu poskládat nejkvalitnější tým,“ směřuje pozornost Tomáš Satoranský už k dalšímu mistrovství Evropy v příštím roce, kde by si český mužský basketbal po nevydařené olympijské kvalifikaci rád opět zvednul sebevědomí.

Při ještě delším než ročním výhledu do budoucnosti přitom ale už není příliš mnoho důvodů proč jásat.

Na turnaji to z naší strany nebylo ideální, hodnotí kvalifikaci o OH basketbalista Hruban

Číst článek

„Otázka, co bude potom, protože Tomáš odchází do NBA a myslím si, že Honza tam má namířeno taky. Dochází i ke změně systému kvalifikací, takže se už nebude hrát během léta, ale během přestávek uprostřed sezony, takže je třeba si uvědomit, že pokud tihle dva kluci budou za mořem, tak s nimi český národní tým nebude moci počítat,“ naznačuje Jiří Welsch, že reprezentaci hrozí nejen odchod zkušených hráčů, ale i to, že nebudou reprezentovat ty největší hvězdy typu Satoranského s Veselým.

Zatímco přestup Satoranského do NBA by už měl být pouze formalitou, Veselý dnes na sociálních sítí oznámil, že ho minimálně ještě jedna sezona v Evropě čeká.

Michal Jurman, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme