Kariéra se posouvá, říká statistik. Loni pracovalo přes 100 tisíc lidí ve věku 65 a víc let

Stále více seniorů chodí i ve vyšším věku do práce. Loni si vydělávalo skoro 108 tisíc lidí ve věku 65 let a starších. To je dvakrát větší číslo než před deseti lety. A podle Dalibora Holého z Českého statistického úřadu (ČSÚ) by mohlo i v dalších letech pracujících seniorů přibývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Rostoucí ekonomika má vliv na to, že je požadavek po pracovní síle a zaměstnavatelé se budou muset poohlížet po rezervoáru pracovní síly,“ říká Dalibor Holý, který v ČSÚ vede odbor statistiky trhu práce a rovných příležitostí.

Oslovit budou moci zaměstnavatelé třeba matky s dětmi, nebo právě starší lidi.

V práci mohou zůstávat senioři déle i díky lepší zdravotní péči nebo proto, že se zaměstnavatelům hodí jejich kvalifikace a nemají adekvátní náhradu.

„Je celkem nedostatek kvalifikovaných kádrů, takže spíš to vypadá tak, že zaměstnavatelé si cení svých expertů nebo kvalifikovaných lidí. A pokud je člověk ochoten pracovat i v důchodovém věku, tak ho tam rádi podrží,“ podotýká Holý.

Podle něj se celá pracovní kariéra u lidí v České republice posunuje do vyššího věku.

„Kdybychom se dívali na ty nejmladší, tak tam naopak dochází k úbytku. Řekněme před dvaceti lety každý druhý člověk do dvaceti let pracoval, a dneska všichni teprve studují, mají pomaturitní studia a tak dále. Takže startují kariéru vlastně v pozdějším věku,“ doplňuje statistik.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme