Čína odmítá arbitráž o sporné ostrovy v Jihočínském moři, zahájila námořní cvičení

Čína spustila námořní manévry v Jihočínském moři. Oblast, kde se pohybují tři flotily čínského námořnictva, zahrnuje také Paracelské ostrovy. Přitom právě o nich nyní rozhoduje mezinárodní arbitráž. Její výsledky vyhlásí Mezinárodní soudní dvůr v Haagu příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Foreign and Commonwealth Office

Čínské námořnictvo cvičí na ploše přibližně 100 tisíc kilometrů čtverečních, jižně od největšího čínského ostrova Hainan. Civilní lodě mají zákaz vplout do této oblasti.

Filipíny jednají s Pekingem o sporném území Paracelských ostrovů už 17 let. Manila se proto obrátila před třemi lety na Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína odmítá respektovat soudní arbitráž o sporné ostrovy v Jihočínském moři. Více David Jakš

„Je to čirá fantazie, že tlak diplomatů nebo manipulace veřejnosti donutí Čínu akceptovat něco, co si říká výsledek arbitráže. Doporučujeme všem, aby vzdali své úsilí, než bude pozdě," říká mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Čína už dopředu oznámila, že mezinárodní arbitráž neuznává a nebude tedy respektovat její závěry. Do Pekingu přicestoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Na přímou otázku, zda jedná s čínskou vládou o řešení situace v Jihočínském moři, odpověděl:

„Já jako generální tajemník nemohu komentovat celou situaci dřív, než bude vynesen verdikt mezinárodní arbitráže."

K tomu by mělo dojít už v úterý 12. července. Ačkoli Čína tvrdí, že jí výsledek nezajímá, někteří právníci připouští, že nakonec k němu východoasijská velmoc bude muset zaujmout stanovisko.

„Přeci jen Mezinárodní soudní dvůr reprezentuje mezinárodní právo a myslím si, že Číňané budou muset výsledek, ať bude jakýkoli, v nějaké podobě respektovat," vysvětluje Roy Steplthon z Woodrow Wilsonova mezinárodního centra.

Cvičné manévry čínského námořnictva skončí doslova pár hodin před oznámením výsledků arbitráže.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme