Phillip Morris prohrál arbitráž s Uruguayí, musí se podvolit protikuřáckým opatřením

Nadnárodní tabáková společnost Philip Morris musí v Uruguayi i nadále umisťovat na cigaretové krabičky výstražné štítky a podřizovat se dalším přísným antikuřáckým podmínkám země. Rozhodl o tom arbitrážní tribunál. Uruguayský prezident Tabaré Vázquez o verdiktu podle agentury AP v pátek informoval veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření

Kouření | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

V televizním projevu prezident Vázquez oznámil, že Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic (ICSID) odmítlo námitky tabákové společnosti na přísné antikuřácké podmínky stanovené jeho vládou.

Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic nařídilo společnosti Philip Morris zaplatit Uruguayi sedm milionů dolarů a uhradit další náklady spojené s arbitráží.

Tabákový gigant Philip Morris napadl v roce 2010 Uruguay kvůli přísným antikuřáckým opatřením v zemi. Firma si stěžovala například na to, že grafické varovné štítky musí pokrývat 80 procent přední a zadní části cigaretové krabičky.

Uruguay dále nařkla z porušování bilaterální smlouvy se Švýcarskem, kde má Philip Morris sídlo, a z omezování prodeje a práva na ochranu duševního vlastnictví.

msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme