NATO reaguje na neexistující hrozby, zhodnotila varšavský summit Moskva

Rusko doporučilo Severoatlantické alianci, aby se soustředila na zajištění bezpečnosti svých občanů před terorismem. Podle ruského ministerstva zahraničí totiž aliance zbytečně reaguje na neexistující hrozby z Východu. Ruský úřad těmito slovy komentoval výsledky varšavského summitu NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

„NATO pokračuje ve vojensko-politické existenci v zazrcadlí,“ napsala s odkazem na knížku Alenka v říši divů mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Poukázala na to, že mezinárodní hráči by měli spojit své síly v boji proti reálným a nikoli vymyšleným hrozbám. Aliance podle jejího názoru zbytečně koncentruje své úsilí na zadržování neexistující hrozby z Východu.

„NATO démonizuje Rusko, aby odpoutalo pozornost od destruktivní role aliance v různých částech světa, kde podporuje ohniska napětí,“ napsala mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Kreml vnímá závěry summitu NATO ve Varšavě jako nepřátelský signál. Severoatlantická aliance se v Polsku shodla na tom, že rázně odpoví na jakoukoli agresi ze strany Ruska.

Představitelé členských zemí se během summitu usnesli na rozmístění čtyř vícenárodních praporů na východě Evropy, na nové velké námořní operaci ve Středozemním moři nebo na pokračující vojenské misi v Afghánistánu.

Členské země NATO | Foto: ČTK

Martin Dorazín, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme