Smrtelných nehod oproti loňsku přibylo. Jen za první prázdninové dny zemřelo 24 lidí

Obětí nehod na českých silnicích oproti loňskému roku přibylo. Jen za devět červencových dní zemřelo už 24 lidí, tedy o tři více než tomu bylo loni. Podle dopravních statistik se bourá hlavně kvůli nepozornosti řidičů, vysoké rychlosti nebo taky alkoholu v krvi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda

Nehoda | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Od začátku letních prázdnin policie vyjela už ke zhruba dvěma tisícovkám dopravních nehod. „Meziroční srovnání ukazuje pokles počtu dopravních nehod o více než 200. Zároveň však přibylo smrtelných nehod a nehod s těžkým zraněním,“ upřesňuje policejní mluvčí David Schön.

Policisté budou podle něj na silnicích i nadále pokračovat především v preventivním působení. „Zaměří se nejen na hlavní prázdninové tahy, ale i na silnice nižších tříd,“ dodává Schön. Hlídky se zaměřují taky na dodržování předpisů, výbavu auta i povinné přestávky řidičů kamionů a autobusů.

Dopravní psycholog Michal Walter je přesvědčený, že za střety může hlavně nepozornost řidičů. „Řidiči se nevěnují řízení a mimo jiné také používají mobilní telefon,“ říká. A doplňuje, že většina lidí během dovolené navíc někam spěchá.

„Nedokážou si třeba naplánovat cestu dobře a dostávají se potom do situací, kde třeba stojí v koloně a ztrácí čas. Další aspekt, který tam hraje roli, je zvýšená aktivita na silnicích z hlediska rekonstrukcí, kde se průjezdnost silnic začíná zhoršovat,“ doplňuje Walter.

Za nehodami stojí i alkohol. Od začátku prázdnin odhalila policie už více než 140 případů, kdy lidé řídili pod vlivem. I proto budou přes léto kontroly častější.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme