Sledovali ji, zaměřili a bombardovali. Rodina Colvinové zažalovala za smrt novinářky Asadův režim

Rodina americké válečné novinářky Marie Colvinové, která zahynula v roce 2012 během bombardování syrského Homsu, žaluje režim Bašára Asada. Příbuzní novinářky listu Sunday Times jsou přesvědčeni, že Colvinovou nechali vysocí představitelé Sýrie zabít úmyslně a promyšleně, aby přestala informovat o dění v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká válečná novinářka Marie Colvinová

Americká válečná novinářka Marie Colvinová | Zdroj: Reuters

Podle žaloby, kterou rodina podala v sobotu u soudního dvora ve Washingtonu, zachytila syrská armáda korespondenci novinářky a následně nechala úmyslně bombardovat právě to místo, ve kterém se Američanka nacházela.

V domě, který byl provizorně přeměněn v tiskové středisko a nacházel se v protivládní čtvrti Bábá Amr, zahynul při útoku z 22. února 2012 také francouzský fotograf Rémi Ochlik. Zabité dvojici novinářů se údajně podařilo přežít první útok, ale když se snažili z trosek uprchnout, zasáhla je další exploze.

Další tři novináři – britský fotograf Paul Conroy, francouzská novinářka Edith Bouvierová a syrský tlumočník Wael Al-Omar – byli při bombardování zraněni.

Obvinění míří i na Asadova bratra

Britská média už bezprostředně po tragédii spekulovala, že útok mohl být odvetou syrských vládních vojsk za rozhovory, které Colvinová večer poskytla britským a také americkým rozhlasovým stanicím.

Žaloba, které se opírá o oficiální dokumenty a také o příběhy uprchlíků, míří na několik představitelů syrského režimu, včetně bratra Bašára Asada, Mahera. „V okamžiku, kdy informátor potvrdil, kde se Colvinová nachází, syrské vojsko vystřelilo několik raket a minometných granátů přímo na tiskové středisko. Střely byly čím dál tím víc přesnější,“ cituje z žaloby rodiny francouzský Le Monde.

Příbuzní Colvinové jsou rovněž přesvědčeni, že bombardování bylo výsledkem konspirace vedené představiteli syrského režimu s jediným cílem: „A to zabít novináře, aby místní i světová média přestala o dění v Sýrii informovat.“

ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme