Biologický materiál do laboratoří bude olomoucká fakultní nemocnice posílat potrubní poštou

10. červenec 2016

Kilometry potrubí v podhledech jednotlivých klinik i v podzemí. Potrubní pošta v olomoucké fakultní nemocnici se pomalu začíná rýsovat. Přepravovat má hlavně biologické vzorky do laboratoře, ale i léky nebo dokumenty.

„Tady vidíte průhledné tubusy, ve kterých bude vidět, jak ta pouzdra cestují potrubím. Je to řídící centrum, kudy budou procházet veškeré vzorky, které v rámci toho systému budou putovat,“ říká uprostřed areálu Fakultní nemocnice její mluvčí Egon Havrlant.

„Celkem ten systém propojí 23 budov. Distribuci bude zabezpečovat celkem 16 transportních linek. Dvě z toho jsou vysokokapacitní. Ty budou směřovat do pracovišť laboratoří,“ doplňuje.

Více než dvě třetiny 13ti kilometrovou potrubí už jsou hotové. Jedna z 98 stanic, odkud se budou schránky odesílat, je na ambulanci urologické kliniky.

„To je příjmová, konečná stanice a odesílací stanice. Pro přijímaný materiál je tu umístěn pod tím takový drátěný koš, který má vypolstrované dno.“

Schránky se budou potrubní poštou pohybovat rychlostí pět metrů za sekundu. Jedním z hlavních cílů mají být laboratoře. Tam každý den zpracují stovky vzorků, které v pravidelných intervalech přinášejí pochůzkáři.

Potrubní pošta v Nemocnici Na Bulovce

„Hlavně v dopoledních hodinách, kdy je provoz pro kliniky nejnáročnější, tak nám v pravidelných svozech chodí velké množství vzorků. Na stole se nám může objevit třeba 300 vzorků naráz,“ vysvětluje vedoucí laborantka oddělení klinické biochemie Hana Jindrová. Od potrubní pošty si slibuje, že práce bude plynulejší.

„Vzorky budou chodit průběžně, nebudou ty maxi svozy, nebude těch vzorků najednou tolik,“ dodává.

Podle Egona Havrlanta zatím zůstane v nemocnici i pochůzková služba: „V současné době plně ten pochůzkový systém nenahradíme, protože jsou vzorky, které zatím bude nutné přepravovat právě pochůzkovou službou.“

První vzorky by potrubní pošta ve Fakultní nemocnici v Olomouci měla přepravit už letos na podzim.

autor: mot
Spustit audio