Zastavte boje a naplňte mírovou dohodu, apeluje Pan Ki-mun na jihosúdánské lídry

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun apeluje na jihosúdánské lídry, aby udělali všechno pro zastavení bojů v zemi. Napětí v Jižním Súdánu, kde proti sobě stojí stoupenci prezidenta Salvy Kiira a viceprezidenta Rieka Machara, opět vzrostlo tento týden. Boje v hlavním městě Jubě si podle agentury Reuters vyžádaly už 272 obětí, a to včetně 33 civilistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon označil kroky Pchjongjangu za destabilizující

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon označil kroky Pchjongjangu za destabilizující | Zdroj: Reuters

Pan Ki-mun v prohlášení uvedl, že je „šokován a zděšen“ zprávami o těžkých bojích v Jubě.

„Naléhavě žádám prezidenta Kiira a viceprezidenta Rieka Machara, aby udělali vše, co je v jejich silách, pro okamžitou deeskalaci nepřátelských projevů a nařídili svým silám, aby se stáhly na základny. Toto nesmyslné násilí je nepřijatelné a může zvrátit dosud dosažený pokrok v mírovém procesu,“ uvedl generální tajemník OSN.

Stávající konflikt v Jižním Súdánu začal v prosinci 2013. V srpnu 2015 se podařilo uzavřít mírovou dohodu, která měla boje ukončit. Pan Ki-mun uvedl, že je „hluboce frustrován“ z toho, že boje opět pokračují navzdory dřívějším závazkům.

Boje v Jižním Súdánu mají 272 obětí, situaci projedná Rada bezpečnosti OSN

Číst článek

Jihosúdánští lídři podle něj musí učinit rozhodné kroky, aby dostali bezpečnostní situaci v Jubě pod kontrolu, zabránili šíření násilí do dalších oblastí země, zajistili bezpečnost civilního obyvatelstva a zcela naplnili mírové dohody.

V souvislosti se stávajícím konfliktem varuje české ministerstvo zahraničí před cestami do Jižního Súdánu.

„Bezpečnostní situace je napjatá a riziko náhlého obnovení bojů hrozí ve všech částech země,“ píše se ve včera aktualizované zprávě na webu ministerstva.

Válka v Jižním Súdánu si vyžádala asi 300 tisíc obětí, přes milion lidí pak kvůli ní opustilo domovy. Skoro tři miliony lidí trpí nedostatkem jídla.

Jižní Súdán | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme