Žádné kyslíkové lahve, jen klidná mysl. Volné potápění je bezpečný sport, má ale svá pravidla

11. červenec 2016

Během dovolené se často věnujeme tomu, co jindy nestihneme. A pro ty, co se rádi potápí, máme dobrou radu – potápějte se ve dvojicích a u začátečníka by měl být zkušenější kolega, v nejlepším případě instruktor. Právě na to klade důraz Martin Zajac, který byl v roce 2011 vyhlášen nejlepším světovým trenérem v potápění na nádech.

„Jedna z nejdůležitějších věcí ve freedivingu je, abychom zůstali maximálně relaxovaní, ale zároveň měli celý proces pod kontrolou,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Vše je otázka tréninku – freediving je specifický v tom, že v krátké době fyziologická zátěž je intenzivní, a tento moment pro začátečníky znamená, že je tam hodně vysoká hladina oxidu uhličitého a dochází k nutkání na nádech. „Tohle musíme zpracovávat,“ připomíná.

A hrozí k poškození mozku, když se něco nepovede? Trénovaný freediver má rozvinutý diving reflex, tedy soubor fyziologických reakcí těla, který umožní trénovanému borci zůstat pod vodou delší dobou. A co se týče začátečníků, tak někteří jsou už zvyklí pracovat se svým tělem.


Martin Zajac – freediver, trenér reprezentace a instruktor potápění – se dokáže potopit do 100metrové hloubky na jediný nádech a pod vodou vydržel ve svých závodních dobách přes 7 minut.

„Freediver je v plném nádechu, tepe mu srdíčko, dodávka kyslíku není přerušená, i když hladina kyslíku je o něco nižší,“ ubezpečuje.

Freediving považuje za velice bezpečný sport, má ale svá pravidla, které člověk musí znát a musí je respektovat. „Riziko, že by se něco mělo přihodit, je minimální,“ vysvětluje. On sám dokonce k potápění vede i svou 14letou dceru, která se chystá na potápěčskou kariéru.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio