Sněmovní komise začne rozkrývat reorganizaci policie. Zatím vaříme z vody, říká jeden z členů

Sněmovní vyšetřovací komise se dnes začne zabývat reorganizací části policie, která od srpna sloučí protimafiánský a protikorupční útvar pod jedno vedení. Vyšetřování by mělo objasnit, z jakého důvodu došlo v policii ke sporům, které vyústily například v odchod šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty do civilu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta a Milan Chovanec (fotokoláž)

Robert Šlachta a Milan Chovanec (fotokoláž) | Foto: Filip Jandourek, Michal Jindra

Členové komise budou postupně chtít vyslechnout hlavní aktéry kauzy, včetně bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana, policejního prezidenta Tomáše Tuhého nebo ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD.

Komise musí podle jejího předsedy Pavla Blažka z ODS prověřit, co z tvrzení, která zazněla v posledním měsíci, mělo reálný základ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude probíhat vyšetřování sněmovní komise k reorganizaci policie a jaké od něj očekává výsledky popsal ve vysílání šéf komise Pavel Blažek

„Budeme tam mít veškeré činovníky včetně pana plukovníka Šlachty. Vyslechneme si jejich verze a bude to jak u soudu. Ty verze buďto budou podložené nějakými důkazy, nebo nebudou. Podle toho zjistíme, jestli ta reorganizace byla v pořádku a nebo nebyla,“ popsal Pavel Blažek.

Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi 28. června. Má sedm členů, jednoho za každou sněmovní stranu. Výsledky vyšetřování by měla předložit do konce října.

Reorganizace policie, kterou už podepsal ministr vnitra Chovanec, spočívá ve spojení protimafiánského a protikorupčního útvaru pod jedno vedení. Se změnou, která začne platit od srpna, nesouhlasil Robert Šlachta, který protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vedl, a odešel do civilu.

Změny v policii vyvolaly ostrou roztržku mezi hnutím ANO a ČSSD. ANO původně hrozilo vypovězením koaliční smlouvy. Sociální demokraté stejně jako policejní prezident Tuhý tvrdí, že změny práci policie zlepší. Hnutí ANO a další kritici naopak soudí, že účelem plánu je poškodit činnost protimafiánského útvaru. Obávají se také toho, že změny záporně zasáhnou do vyšetřování živých případů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme