Brazilská krize ovlivňuje i sousední státy. V Paraguayi likviduje stánkaře a pouliční prodejce

Brazílie už sice skoro naplno žije olympijskými hrami, ale zároveň nepřestala prožívat ekonomickou krizi. Ekonomika se už druhý rok po sobě propadne o víc než 3 procenta. Špatného vývoje se bojí i sousední země. Jedni ovšem doufají, že krizi přečkají, a ti druzí, že ji i využijí - jako třeba v daleko menší Paraguayi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace, kde se podávají hlavně speciality z tresky, k tomu víno a olivový olej. Vše většinou portugalské

Restaurace, kde se podávají hlavně speciality z tresky, k tomu víno a olivový olej. Vše většinou portugalské | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Hraniční most mezi Brazílií a Paraguayí se nazývá ještě vznešeněji, než vypadá - most Přátelství. Paraguayci ale nyní na Brazilce kvůli ekonomické krizi moc přátelsky nehledí.

V hraničním městě Ciudad del Este hned na kraji Paraguaye pociťují krizi výrazně. Město totiž žije hlavně z obchodu s Brazílií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilskou hospodářskou krizí trpí i sousední Paraguy. V hraničním městě Ciudad del Este ale ne každý strádá. Reportáž Davida Koubka

„Jsme tu skoro výhradně závislí na Brazílii. A krize je dost cítit. Jsou to tak dva roky, co se nám tu obchody skoro zastavily. Prodává se tak o 60 procent méně,“ popisuje Vicenta Vázquezová, která ve Ciudad del Este prodává ve stánku s oblečením.

Export z Paraguaye do Brazílie v celkových číslech poklesl o čtvrtinu. Brazilská ekonomika je totiž v propadu už druhý rok za sebou a propadá se i brazilský real, což nepřeje těm, kdo Brazilcům ze zahraničí prodávají.

Krize je přitom nejhorší za poslední desetiletí, což potvrzují i obyčejní trhovci. „Jsem tu patnáct let a co si pamatuju, tak teď je to nejhorší. Tentokrát je to opravdu znát,“ dodává Vázquezová.

Ve stáncích, kde se prodává nejlevnější zboží, je krize cítit nejvíce. Ne všude se ale ekonomické problémy projevují. Třeba v hotelích na brazilské straně teď mají dokonce více hostů. Je to tím, že si Brazilci nemohou dovolit cesty do zahraničí, a cestují proto spíše po vlastní zemi.

Charif Hammoud je v hraničním městě spolumajitelem obchodního domu Monalisa. Prodává luxusní zboží a doufá, že jeho odvětví může krize i pozvednout.

„Takový ten levný obchod, stánkaři a takzvaní taškáři, tam je to cítit. Tenhle obchod podle nás nemá budoucnost, to skončilo,“ říká Hammoud.

Brazílie to zvládne, tvrdí místní

Dříve byla Paraguay v Brazílii synonymem pro nekvalitní a pašované zboží. Na hranicích navíc byl vždy problém s nelegálním obchodem s drogami nebo zbraněmi. Podle Charifa Hammouda se boj proti tomu na obou stranách hranice lepší. Země prý už má i lepší renomé, zlepšila podnikatelské prostředí a stále zůstává levnou pro výrobu.

„Brazílie se z krize dostane. Je to země, která měla vždy svoje pády a růsty, stejně jako celý region. Určitě se z toho dostane,“ dodává Charif Hammoud.

Že se brazilská ekonomika zase zvedne a s ní i touha po nakupování i u nejchudších Brazilců, věří i stánkařka Vicenta. Nebojí se, že by musela svůj stánek zavřít. „Když už jsme to vydrželi dva roky, zvládneme to i dál. Tady v Paraguayi žijí trpěliví lidé. A zvyklí strádat. Takže vydržíme i tohle,“ tvrdí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme