Hodně pít a omezit fyzickou zátěž. Zejména jih Moravy zasáhnou tropická horka

Meteorologové na dnešek vydali výstrahu před vysokými teplotami, které přesáhnou 30 stupňů Celsia. Platit bude od 11 do 19 hodin. Největší vedra zasáhnou jih Moravy. Meteorologové očekávají, že tam teploty stoupnou až k 35 stupňům Celsia. Mírnější teploty se naopak čekají na Karlovarsku. Večer pak místo horka přijdou bouřky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

děti, fontána, léto, horko, vedlo, voda

děti, fontána, léto, horko, vedlo, voda | Foto: Fotobanka Freeimages

Zdravotníci radí, aby lidé přes den dodržovali pravidelný pitný režim a nevystavovali se zbytečné fyzické zátěži.

„Nejdůležitější je taková ta základní poučka nečekat na žízeň, ale opravdu pít průběžně. Ideální tekutinou je voda, případně neslazený čaj, nějaké minerálky. Ale sladké čaje, alkohol, to rozhodně není ideální. U alkoholu si musíte uvědomit, že v tomto počasí nastupuje daleko rychleji jeho účinek a v podstatě i dehydratuje,“ upozorňuje mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tropická vedra opět zasáhnou Jihomoravský kraj. Před horkem je potřeba chránit i zvířata

S horkem je potřeba počítat i v horách. V 1000 metrech nad mořem totiž podle meteorologů bude 26 stupňů Celsia.

Pokud už dnes někdo musí venku vykonávat fyzicky náročnou práci, například na střeše nebo na poli, může využít rad pro běžce, kteří chtějí trénovat nebo závodit v horku.

Koho by čistá voda tížila v žaludku, může si naředit džus nebo třeba i slazený nápoj. Vhodné je také namočit ručník do studené vody a chladit si zátylek. Naopak studená sprcha pomůže jen krátkodobě.

Večer se má počasí zhoršit. Podle jihomoravského meteorologa Petra Münstera pravděpodobně přijdou bouřky a přívalové deště:

„V závěru dne čekáme už ovlivnění studenou frontou, jednak svou oblačností, ale také postupně i srážkami, na které sice ještě výstraha vydána nebyla, nicméně očekáváme, že se vyskytnou ojediněle i silné bouřky. Pochopitelně mohou být jednak nárazy větru silné, také se může objevit krupobití a přívalové srážky.“

Výstraha před vysokými teplotami | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme