Proč norský soud odebral Michalákové syny: o aféře psaly noviny a chlapci k matce nechtějí

Celý případ jste zmedializovala, chlapci se k vám navíc vrátit nechtějí a musíme hájit hlavně jejich zájmy. Tak norská justice vysvětlila, proč Evě Michalákové odebrala rodičovská práva na její dva syny Denise a Davida. Vyplývá to z rozsudku, který na konci května vynesl okresní soud v jihonorském Hokksundu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

„Případ se dostal do zpráv v rádiu, televizi, novinách i na internetu. Denis pěstounům, odboru sociálně právní ochrany dětí a mluvčí oznámil, že už matce nevěří a že to souvisí i s tím, že jej vystavila médiím,“ stojí mimo jiné v rozsudku, který uveřejnil server Lidovky.cz.

Soud dále řekl, že otec oba chlapce urážel a choval se k nim agresivně, Evě Michalákové však klade za vinu, že byla za jeho chování spoluzodpovědná. Otci přitom norská justice rodičovská práva nesebrala.

Norský soud potvrdil, že děti se k Evě Michalákové nevrátí

Číst článek

Norské úřady Denise a Davida manželům Michalákovým odebraly v roce 2011. Tehdy totiž existovalo podezření, že je rodiče sexuálně zneužívali. Policie ale případ později odložila. Sociální úřad Barnevernet ale děti matce nevrátil. Argumentoval tím, že si během vyšetřování zvykli u svých pěstounů.

Nejlepší zájem dítěte
Nyní norská justice sice uznala, že se v minulých pěti letech výchovná situace u Michalákové zlepšila, protože má nového partnera, pracuje jako zástupkyně ředitelky v mateřské školce a vychovává dceru, Denise a Davida jí ale přesto – s ohledem na takzvaný nejlepší zájem dítěte – odebrala.

„Denis se jednoznačně vyjádřil, že se zpátky k matce odstěhovat nechce. A to jak verbálně, tak také fyzicky, když se na toto téma zavedla řeč,“ stojí však v odůvodnění květnového rozsudku. Podobný postoj navíc má i mladší syn – sedmiletý David.

Michaláková se však brání tím, že tyto názory mají její děti proto, že jí norské úřady už pět let zakazují s nimi komunikovat.

„Odvolám se“
Soud Češce také vyčetl, že celý případ zmedializovala. „Matka poskytovala rozhovory pro české televize, rozhlas i noviny i během hlavního líčení. Soustředila se na to, jak je ublížená, protože jí byly odebrány děti. Cítí, že ve své zoufalé situaci nemá žádné jiné dostupné prostředky než uplatnění svobody projevu,“ píše se dále v odůvodnění.

I to, že Michaláková se stýkala s novináři, podle soudu potvrzuje, že není schopna výchovu dětí převzít.

Rozhodnutí okresního soudu není pravomocné, Eva Michaláková krátce po vynesení rozsudku řekla, že se odvolá. Případem se tak norská justice bude zabývat dál.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme