V polovině července začne na Lipně vyrůstat olympijský park, největší hrozbou je doprava

11. červenec 2016

Od 5. srpna bude Lipensko jedním velkým sportovištěm. Otevře se tady takzvaný Olympijský park Rio Lipno 2016. Pořadatelé slibují přímé přenosy z her v Riu, ale i možnost aktivního sportování přímo na Lipensku, vítání olympioniků, koncerty, zábavu a mnoho dalšího.

Konkrétní informace však zatím přicházejí pomalu. Ten, kdo si chtěl ještě před koncem školního roku naplánovat návštěvu této akce, konkrétní denní rozpisy nenašel. Na webových stránkách byla pouze informace, že organizátoři chtějí nabídnout olympijské i neolympijské sporty, a vynulované počítadlo.

Podle mluvčího Českého olympijského výboru Marka Brodského už se příprava akce rozjela naplno. „Už je jasné, že v parku Rio Lipno bude 47 sportů, už víme, jak budou rozmístěny do jednotlivých obcí. Máme naplánovaný dopravní systém i další atrakce a doprovodný program,“ uvedl.

Vlastní stavba olympijského parku by podle něj měla začít po 17. červenci. U Lipna vyrostou provizorní sportoviště a další objekty spojené s provozem parku.

Obce, na jejichž území se má sportovat, dostávají informace postupně. „Už máme mapky, na nichž je zakresleno, co kde asi bude. Přesný rozpis a časy akcí ale ještě neznáme,“ říká starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková.

Olympijský park společně s Českým olympijským výborem připravuje Jihočeský kraj. Manažer marketingu Jiří Gruntorád zdůrazňuje, že vše jde podle plánu. „Trochu nám to zkomplikovaly přívalové deště minulých týdnů, ale všechno jsme dohnali. Největší frmol začne po 15. červenci. Všechno se stoprocentně stihne, dělá na tom spousta lidí a sleduje nás i Mezinárodní olympijský výbor. Jsme pod obrovským drobnohledem a jsme pilotním projektem pro další olympijské parky,“ doplňuje.

Centrem dění má být Lipno nad Vltavou, které nabídne 23 sportů, mimo jiné basketbal, fotbal a házenou. Ve Frymburku lidé vyzkouší atletiku, v Loučovicích rafting, v Horní Plané tenis a v Černé v Pošumaví třeba rugby. Park chce představit olympijské i neolympijské a netradiční sporty.

Podrobné informace slibuje Jiří Gruntorád na aktualizovaném webu jiznicechyolympijske.cz a olympijskeparky.cz. Do chytrých mobilních telefonů je také možné stáhnout aplikaci Českého olympijského výboru.

Jednou z největších hrozeb projektu je doprava na Lipno. „Jsme si vědomi toho, že doprava je klíčová a že není úplně ideální. Máme zpracovanou koncepci dopravy, hlavní trasa pro automobily povede přes Kaplici. Největší odstavné parkoviště s kapacitou kolem 2000 aut bude v Loučovicích, další menší parkoviště budou Vyšším Brodě, ve Frymburku a ještě jednáme o Černé,“ upřesňuje Jiří Gruntorád.

Kolem Lipna bude posílena hromadná doprava, pojedou speciální autobusy, které budou moci zdarma využívat lidé, kteří nechají své auto na odstavném parkovišti. Organizátoři také doporučují návštěvníkům, aby si vzali jízdní kola, protože kolem jezera vede cyklostezka.

Olympijský park Rio Lipno 2016 bude otevřený od 5. do 21. srpna. Podrobnosti se můžete dozvědět také v odpoledním vysílání Českého rozhlasu České Budějovice 28. července po 14. hodině, jehož hostem bude Jiří Gruntorád, manažer marketingu a cestovního ruchu Jihočeského kraje.

Plánek Olympijského parku Rio Lipno 2016
Spustit audio