Národní galerie mění systém vstupného. Všechny stálé expozice lze projít za 300 korun

Národní galerie zavedla nový systém vstupného. Od minulého týdne nabízí vstupenku za 300 korun, s níž mohou návštěvníci během týdne projít všechny stálé expozice. Podobnou vstupenku galerie nabízela už před tím – po dobu trvání výstavy Velkorysost – ta však byla o něco levnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní galerie v Praze, Veletržní palác

Národní galerie v Praze, Veletržní palác | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Stálé expozice je nyní možné zhlédnout za 300 korun nebo za snížené vstupné 150 korun.

Vstupenka platí týden. Během této doby může její majitel navštívit klášter sv. Anežky České se středověkým uměním v Čechách a střední Evropě, Schwarzenberský palác s českým barokem, Šternberský palác se starými evropskými mistry, Salmovský palác s uměním 19. století, Veletržní palác s moderním a současným uměním nebo palác Kinských s uměním Asie.

Galerie očekává pozitivní odezvu, hlavně proto, že je celý systém vstupného jednodušší.

Příjmy NG ze vstupného
Podle výroční zprávy navštívilo galerii v loňském roce necelých 550 tisíc lidí, 158 tisíc zaplatilo plné vstupné, zhruba 185 tisíc snížené nebo zvýhodněné, zhruba 3000 lidí šlo na rodinné vstupné a 197 tisíc návštěvníků mělo vstup zdarma. Příjmy galerie ze vstupného byly za loňský rok 29,5 milionu korun.

„Jednodušší systém lze veřejnosti lépe komunikovat a zároveň jednotná vstupenka do všech stálých expozic významně propojuje jednotlivé objekty Národní galerie a upozorňuje tak návštěvníky, co všechno a kde Národní galerie ve svých sbírkách zahrnuje,“ uvedla pro Zpravodajský web Českého rozhlasu mluvčí galerie Tereza Ježková.

Jednotná vstupenka do stálých sbírek není tak úplně novinka. Podobnou možnost měli návštěvníci i po dobu výstavy Velkorysost, která se konala od 5. února do 3. července.

Lístek platil pro výstavu samotnou i do stálých expozic v šesti budovách galerie, byl však o něco levnější – stál 220 korun, snížená cena byla 110 korun.

„Výhodnější vstupné za 220 Kč Národní galerie zavedla jako dárek návštěvníků v rámci 220. výročí svého založení – ve srovnání se situací před zavedením tohoto krátkodobého výročního vstupné považujeme nový systém za návštěvnicky přátelštější a výhodnější,“ uvedla Ježková.

Do budoucna je podle ní dál ambicí Národní galerie zavést volný vstup do stálých expozic pro širokou veřejnost. Takovou možnost dnes mají děti do 18 let, studenti do 26 let nebo třeba držitelé průkazů ZTP a ZTP/P.

ČRo, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme