Česko by mělo do půl roku získat zpátky naftu od zkrachovalé Viktoriagruppe

Česko by mělo převzít naftu ze skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu. Palivo za více než miliardu korun by mělo dostat do půl roku. Státní správa hmotných rezerv se dohodla s novým majitelem areálu, kterého v pondělí v německém Mnichově vybral insolvenční správce. Bude jím firma Krailling Oils Development, majetkově propojené s opavskou FAU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto)

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto) | Foto: Státní správa hmotných rezerv

„Mohu potvrdit, že po 14hodinovém jednání byla podepsána dohoda s novým majitelem skladu – společností Krailling Oils Development o odvozu nafty,“ řekl mluvčí správy Jakub Linka.

„Zároveň insolvenční správce uznal České republice pohledávku s naftou, která ve skladu v Kraillingu chybí. Konkrétně jde o 6,3 milionu litrů. Je to první pohledávka České republiky, kterou insolvenční správce uznal,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na další postup ohledně nafty uskladněné v Německu se šéfa Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra, experta ze společnosti ENA Jiřího Gavora a analytičky ČRo Jany Klímové ptala Helena Šulcová

Správa státních hmotných rezerv vyjednala i opravu rozbité železniční vlečky, která k převozu bude potřeba.

Podle Jakuba Linky by to měl do dvou měsíců zajistit nový vlastník skladu. Ihned poté chtějí začít s odvozem zhruba 80 milionů litrů paliva.

„Česká republika celou dobu trvala na tom, že to je její majetek a jednali jsme o tom, aby bylo možné tuto naftu odvézt. Dohoda, která byla uzavřená, dává šanci, že se problém podaří v dohledné době vyřešit. Samozřejmě ještě nejsou odstraněny všechny překážky,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Dodal, že tak významné zásoby mají být uskladněné na území republiky. Stejný názor má i šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „Doufám, že už nikdo nepřijde s podobným nápadem uskladnit nouzové zásoby v zahraničí. Jedna zkušenost by měla stačit,“ řekl.

Právě Pavel Švagr kvůli podepsání dohody vyrazil v pondělí do Mnichova. Jednání podle něj byla velice komplikovaná.

Nutné testy kvality

Jiří Gavor, energetický expert ze společnosti ENA, upozornil, že u nafty bude nutné provést důsledné zkoušky ověření kvality. „Nafta může být skladována až pět let, tady byla lhůta přesáhnuta, je to šest let,“ vysvětlil.

S Viktoriagruppe uzavřela Státní správa hmotných rezerv smlouvu o uskladnění zásob paliva v roce 2004. O deset let později na sebe ale mateřská společnost Viktoriagruppe v Německu podala insolvenční návrh.

Insolvenční správce následně neuznal, že nafta uložená v Kraillingu patří Česku a Správa hmotných rezerv dala případ k soudu. Letos v únoru pak insolvenční správce povolil, aby si Česko palivo odvezlo. Vyhradil si ale právo, že ho bude znovu vymáhat.

Česko je blíž naftě od zkrachovalé Viktoriagruppe. Chce se dohodnout s majitelem skladu

Číst článek

Sklady koupila společnost Krailing Oils Development. Sídlo firmy je sice v Německu, majetkově je ale propojená s opavskou olejářskou firmou FAU podnikatele Vojtěcha Csabiho. Radiožurnálu to po jednání, které začalo včera odpoledne a skončilo dnes nad ránem, potvrdila advokátka firmy Kateřina Radostová.

„Já bych se k osobám společníků nevyjadřovala, ale řekla bych, že jednatelem, jak si zjistíte asi i z obchodního rejstříku, je pan Vojtěch Csabi. Můžeme asi dnes říct, že je to stejný klient, kterého zastupuji a koupil Chlumec,“ řekla.

V Chlumci nad Cidlinou jsou další sklady pohonných hmot, které rovněž vlastnila zkrachovalá Viktoriagruppe. Konkurzní správce je už dříve prodal, kupce ale nezveřejnil.

Český rozhlas, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme