Italské banky jsou na hranici krize. Podle ekonomů ji může naplno rozpoutat brexit

Každé páté půjčené euro se nedaří italským bankám vymoct od dlužníků. Italské banky jsou téměř bez peněz. Nedaří se ani burzám. Jen od začátku letošního roku propadl index sdružující akcie nejvýznamnějších bank na Apeninském poloostrově skoro o polovinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro pokračuje v hlubokém propadu

Euro pokračuje v hlubokém propadu | Foto: Fotobanka RGBStock

Hlavním důvodem krize bankovního sektoru v Itálii je to, že se bankám nedaří vymoct peníze, které rozpůjčovaly.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka tak finančním domům chybí 30 až 40 miliard dolarů vlastního kapitálu.

Podle údajů Evropské centrální banky leží v italských bankách asi 360 miliard nesplácených úvěrů, tedy asi pětina ročního ekonomického výstupu země.

Situace se odráží výrazně také na burzách. Na italském akciovém trhu je vysoký počet bank, tamní index jen letos přišel už o jednu čtvrtinu. Tento propad z něj udělal nejztrátovější akciový trh vyspělé části světa.

Starosti mají i samotní investoři. Ti viděli naposledy italský bankovní byznys stejně černě v roce 2012, tedy v době, kdy vrcholila dluhová krize.

Problém nemá jen Itálie

Ekonomické problémy ale nemá jen Itálie. Dnes budou ministři financí zemí Evropské unie projednávat i situaci Portugalska a Španělska, a to kvůli vysokým deficitům státních rozpočtů v letech 2014 a 2015.

Zemím hrozí pokuta nebo zastavení peněz z evropských fondů. Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy ale bude k zemím Evropská unie spíš vstřícná.

„Po brexitu nebude chtít Evropská unie nahánět vodu na mlýn antisystémovým politickým silám, ať už ve Španělsku, nebo Portugalsku. Proto bude postupovat smířlivěji, protože pokud by uplatnila pokuty v plné palbě, tak jak to umožňují pravidla, tak by ji naháněla,“ uvedl Kovanda.

Zároveň připomněl, že ve velmi podobné situaci se v minulosti ocitly i Francie a Itálie. A ani tyto země sankci nedostaly.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme