Tragické úmrtí na Orlíku vyburcovalo místní k sepsání petice. Bojí se skútrů

Kvůli nehodě na přehradě Orlík, při níž přišla v neděli o život 18letá dívka, připojují místní obyvatelé podpisy pod petici za omezení plavby. Informuje o tom dnešní MF Dnes. Státní plavební správa prý zároveň slibuje změny značení, které by měly zpřehlednit provoz na českých řekách a přehradách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle nové vyhlášky vodní skútry nejsou vyčleňovány z plavby a mohou nyní všude, kde mohou jiné rekreační lodě

Podle nové vyhlášky vodní skútry nejsou vyčleňovány z plavby a mohou nyní všude, kde mohou jiné rekreační lodě | Foto: Blanka Černá

Petice usiluje o to, aby na Orlickou přehradu mohla jen plavidla s výkonem motoru do 10 kW a ve výtlačném režimu, což zjednodušeně znamená, že příď není při plavbě zvednutá. Při plavbě mimo výtlačný režim totiž vzniká nepříjemná vlna, která může být nebezpečná pro okolní plavidla i plavce.

Státní plavební správa, která v těchto dnech vyznačuje prostory ke koupání na nádrži Slapy, se podle MF Dnes chystá prověřit také situaci na Orlíku a upravit tam značení.

Ke střetu vodního skútru s pramicí došlo na Orlíku v neděli odpoledne. Dívka byla zraněna těžce a po převozu do nemocnice zemřela. Další dva muži, kteří byli na plavidlech, utrpěli lehčí zranění. Skútr řídil devatenáctiletý mladík. Na vyšetřování případu se podílí také Státní plavební správa.

Nová pravidla provázela od počátku kritika

Na přelomu června a července kontrolovala policie spolu se Státní plavební správou lodě na přehradách a dalších vodních plochách. Prověřeno bylo 435 plavidel, odhalit se podařilo 33 závad a 50 přestupků.

Na lodích například chyběly plovací vesty, plavidla nebyla správně označená, někteří vůdci malých plavidel u sebe neměli potřebné doklady a jiní řídili loď pod vlivem alkoholu. Celkem policie rozdala pokuty za 30 tisíc korun.

Zájem o vodní turistiku v Česku roste, čemuž pomohla i loňská vyhláška. Ta povolila motorovým člunům a vodním skútrům vjezd na dříve zakázané vodní plochy. Nová pravidla umožnila plavbu například na Lipenské přehradě nebo Máchově jezeře, na Slapech a Orlíku padly rychlostní limity.

Skútry a rychlé čluny musí u břehu omezit rychlost na maximálně 10 kilometrů za hodinu, aby neohrožovaly koupající se lidi. Jinak se musí plavidla držet 50 metrů od břehu nebo od vyznačeného prostoru pro koupání, na řekách je limit 25 metrů.

Uvolnění pravidel si vysloužilo kritiku, například od rybářů nebo rekreantů. Někteří si stěžovali na hluk, jiní se obávali, že přibude nehod. V současnosti je v Česku registrováno více než 14 500 rekreačních plavidel.

Loď, motorový člun nebo vodní skůtr - kde je povolená plavba | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme