Na jihu Itálie se čelně srazily vlaky, nejméně dvě desítky lidí zemřely

Při čelní srážce dvou osobních vlaků v jihoitalské Apulii zahynulo nejméně 25 lidí, asi pět desítek dalších cestujících utrpěly zranění. Počet obětí ale podle agentury ANSA může dále stoupat, záchranáři totiž stále vyprošťují osoby uvězněné v předních vagonech. Trosky vozů se po nehodě zaklínily do sebe a hasiči je musí rozřezávat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční nehoda v jihoitalské Apulii

Železniční nehoda v jihoitalské Apulii | Zdroj: Reuters

Mezi oběťmi nejsou podle ministerstva zahraničních věcí žádní Češi. „Zatím nemáme zprávy o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi," informovala Irena Valentová z tiskového odboru.

K neštěstí došlo asi půl hodiny před polednem na regionální jednokolejné trati mezi městy Corato a Andria, která jsou od sebe vzdálená asi 14 kilometrů. Trasou denně projede na 200 vlaků, které přepraví tisíce lidí, často studentů.

Každý z vlaků měl čtyři vagony. Letecké snímky z místa nehody ukazují, že přední vozy náraz zcela zdemoloval. Olivový háj, který trať po obou stranách lemuje, zasypaly trosky.

Na místě zasahuje za čtyřicetistupňového vedra mnoho požárníků a sanitek, zraněné přepravuje do nemocnice také vrtulník. Z trosek se podařilo zachránit mimo jiné i malé dítě.

Podle italského serveru Corriere della Sera zdravotníci provizorně zřídili polní nemocnici a zraněné ošetřují přímo vedle trati.

„Spolupracujeme s desítkami záchranných týmů a snažíme se dostat do vagonů,“ řekl mluvčí zasahujících hasičů Luca Cari. „Záchranné práce komplikuje skutečnost, že k nehodě došlo uprostřed venkovské krajiny,“ dodal.

Místní úřady také vyzvaly lidi k darování krve v nemocnicích ve městech Andria a Barletta, kam sanitky převážejí raněné.

Italská televize Telesvevo mluvila s jedním z přeživších, který popsal, jak nehodu prožíval. Seděl prý ve vlaku a poslouchal hudbu. Najednou ho srazil náraz na podlahu, kde ležel asi pět minut. Poté se probral, protože ho bolela noha. Kolem sebe prý viděl peklo.

Policista, který dorazil na místo nehody jako první, řekl italskému listu Corriere della Sera, že viděl šokující a nejošklivější scénu ve svém životě s řadou mrtvých a přeživších, kteří plakali a volali o pomoc.

Železniční nehoda v jihoitalské Apulii | Foto: ČTK/AP

Příčina vlakového neštěstí zatím není známa. Případ už ale začala prošetřovat policie a vyšetřovatelé podle agentury AFP připustili, že na vině mohla být lidská chyba.

„V oblasti Corata je trať dvoukolejná, později ale navazuje na starou jednokolejnou trať, která pokračuje přes olivové pole. Trať je v současné době v přestavbě. Jeden z vlaků zřejmě nezastavil na znamení stop a nedal přednost druhému vlaku,“ popsala spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Petra Veselá s tím, že každý z vlaků jel v době srážky rychlostí zhruba 100 kilometrů za hodinu.

Na místo nehody odpoledne dorazil ministr dopravy Graziano Delrio, který řekl, že bude ustavena vyšetřovací komise. Italský premiér Matteo Renzi už vyjádřil soustrast pozůstalým a slíbil vyšetřit příčiny neštěstí. Večer pak také na místo neštěstí přijel.

„Chci vyjádřit soustrast rodinám obětí. Zároveň požaduji okamžité vyšetření této nehody. Musíme zjistit, kdo je za toto neštěstí zodpovědný, protože to je událost, ve které musíme udělat jasno. Nezastavíme se, dokud nebudeme vědět, co se přesně stalo,“ řekl Renzi.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme