O kompenzacích pro propuštěné horníky na Mostecku bude vláda jednat, slíbil premiér

12. červenec 2016

Vláda bude o kompenzacích pro propuštěné horníky na Mostecku jednat na konci července. V Jirkově to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Kabinet už v květnu schválil sociální program pro všechny zaměstnance OKD. Mostečtí havíři ale z návrhu vypadli. U horníků na Mostecku, kteří zřejmě přijdou o práci při útlumu těžby na dole ČSA, to vzbudilo rozhořčení.

„Nedivím se tomu, že jsou zaměstnanci z dolu ČSA naštvaní, protože to, že ČSA bude propouštět a že tam dojde k útlumu těžby je důsledek rozhodnutí, které učinila vláda. Ta rozhodla o tom, že limity prolomeny nebudou,“ konstatuje premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Schválení kompenzací požadují také ústečtí krajští zastupitelé. „Vláda přijala nějaké kompenzace a úplně zapomněla na to, že zakázala i těžbu na dole ČSA. Jsem rád, že kolegové v zastupitelstvu měli pochopení a průřezem volebních stran jednoznačně schválili usnesení, ve kterém žádáme vládu, aby kompenzace spravedlivě rozdělila mezi horníky na Ostravsku i Mostecku,“ doplnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM.

Podle hornických odborářů by se mohly kompenzace týkat jak propuštěných z lomu ČSA, tak z dolu Centrum.

Vláda má o kompenzacích pro horníky jednat 27. července. Při předchozím jednání byli v kompenzacích zahrnuti i horníci z Mostecka, na návrh ministra financí Andreje Babiše z Hnutí ANO ale tehdy vláda jednala pouze o havířích z OKD.

autor: bach
Spustit audio