Školy by mohly být financovány podle odučených hodin, a ne počtu žáků, plánuje novela

Sněmovna zahajuje debatu nad změnou financování školství. Vládní novela předpokládá, že školy by neměly být od roku 2018 financovány pouze podle počtu žáků, ale na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program. Reforma by se týkala mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dyspraxií trpí 6 až 10 procent lidí, chlapci jsou postiženi čtyřikrát častěji než dívky (ilustrační foto)

Dyspraxií trpí 6 až 10 procent lidí, chlapci jsou postiženi čtyřikrát častěji než dívky (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Nový systém chce podle Václava Pícla, náměstka ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy sjednotit rozdílnou úroveň financování srovnatelných škol.

„V současném systému nacházíme řadu nedostatků. Například nedokážeme zohlednit specifika v jednotlivých krajích. Každý kraj má jinou síť mateřských škol, základních škol, základních uměleckých škol,“ popisuje Pícl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované novele mluvil Václav Pícl, náměstek ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a bývalý šéfredaktor serveru Česká škola, člen pirátské strany Janek Wagner

V novém systému by ministerstvo rádo dlouhodobé nedostatky eliminovalo a odstranilo.

„Škola dostávala finanční prostředky v závislosti na počtu žáků. Změna vypadá tak, že nebude rozhodující počet žáků, nebude hlavním kritériem, ale bude to rozsah vzdělání, který stanoví rámcový vzdělávací program,“ říká náměstek Pícl.

Odborník ODS na školství Václav Klaus ml. řekl, že tento návrh rozvrací školství a je to ideologický galimatyáš. Podle něj stejně jako si teď ředitelé drží žáky, v novém systému si budou držet počty odučených hodin.

Všichni musejí mít stejně v Severní Koreji

„Na koni budou ředitelé, co mají poloprázdnou školu. Nebude záležet na tom, jak je ta škola kvalitní, a budou mít své jisté. Školy, které jsou plné a dělají svou práci na plné pecky, budou plakat,“ řekl Václav Klaus mladší.

S Klausem nesouhlasí místopředsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny Vlasta Bohdalová (ČSSD).

„Bavíme se o regionálním školství, především o základním, ale i o středních školách. Jedna škola bude mít 18 tříd, druhá bude mít 18 tříd, odučí stejný počet hodin stejně kvalitně, ale protože jedna bude mít o 40 žáků víc i víc dětí ve třídě než ta druhá, tak dostane víc peněz. Myslím, že je to nespravedlivé,“ řekla Bohdalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele, která by zavedla financování škol podle počtu odučených hodin, debatovali místopředsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny Vlasta Bohdalová (ČSSD) a expert ODS na školství Václav Klaus mladší

„To je třeba v Severní Koreji nebo u Pol Pota, že všichni musejí mít stejně, stejnou večeři nebo všechny věci. Takhle ten svět nefunguje,“ oponoval jí Klaus mladší.

Podle Janka Wagnera, bývalého šéfredaktora serveru Česká škola, člena České pirátské strany, obsahuje starý systém řadu nespravedlností, ale nový plánovaný systém je ještě horší.

„Bere pravomoci klíčovému řídicímu prvku, a to je ředitel školy. Při systému financování na žáka měl ředitel určitou možnost volby, což mu nový systém vezme,“ vysvětluje Wagner.

Podle něj bude systém nepřehledný, nekontrolovatelný a dražší. „Měnil bych jen některé prvky, to znamená mezikrajové rozdíly. Základní problém je, že můžeme mít dvě vesnice, které jsou od sebe vzdálené pět kilometrů, mají identicky velkou školu, ale jsou v jiném kraji a rozdíl je někdy velmi velký,“ dodává Wagner.

Koncept nového financování vítají třeba školské odbory. Považují jej za funkčnější i s ohledem na financování nepedagogických pracovníků. Když se snižují počty žáků, ředitelé často musí snížit úvazek třeba uklízečce, přestože uklízet je třeba pořád stejně.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme