Neobvyklé házení v České knize rekordů

Hody a vrhy jsou známy i z olympiád jako tradiční sportovní disciplíny. Ale existují i recesní současné nebo naopak z historie pocházející vrhačské disciplíny netradiční. Velmi kuriózního týmového rekordu tam dosáhli například Petr Matoušek a Jan Kratochvíl (oba z Olešné), a to v disciplíně Hod vajíčkem partnerovi.

První z nich se snažil vařeným vajíčkem dohodit co nejdál. Při rekordním pokusu to bylo až do vzdálenosti 56 m. Ale co víc: tam už čekal druhý z dvojice a vejce chytil do svých rukou, aniž by se rozbilo!

V těch historičtějších odvětvích zaregistrovali komisaři pelhřimovské Agentury Dobrý den do České databanky rekordů pozoruhodný výkon také silákovi Vladislavu Tuláčkovi. Šlo o Hod skotským kladivem do dálky.

Vladislav dokázal na Skotských hrách Sychrov hodit tzv. skotským kladivem do vzdálenosti nevídaných 41 m. Kladivem se v tomto případě rozumí sportovní náčiní dovezené ze Skotska a odpovídající tamějším tradičním dávným těžkoatletickým zvyklostem a normám, tedy kovová koule o průměru 11 cm, z níž vychází 118 cm dlouhá dřevěná tyč o průměru 2,2 cm. Celková hmotnost náčiní činí 7 kg.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.