‚Architekta brexitu' Camerona vystřídá ‚anglická Merkelová', zní v britských médiích

Britská média budoucí premiérku Theresu Mayovou přirovnávají k německé kancléřce Angele Merkelové a spekulují o složení jejího kabinetu. Připomínají, že před „tvrdohlavou političkou" stojí složitý úkol, a to sjednotit rozhádanou Konzervativní stranu. Jejího dosavadního předsedu Davida Camerona označují za hlavního viníka brexitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí premiérka Velké Británie Theresa Mayová

Budoucí premiérka Velké Británie Theresa Mayová | Zdroj: ČTK

Když včera David Cameron v Downing Street oznamoval, že ve středu večer se ministerskou předsedkyní stane Theresa Mayová, působil uvolněně. Cestou zpět ke dveřím číslo 10 si dokonce pobrukoval nějakou melodii, což se na sociálních sítích stalo hitem.

Formálně rezignovat zatím nechtěl. Prý si plánuje užít formální poděkování a pocty, kterých se mu dostane zítra v Dolní sněmovně. Tam absolvuje poslední premiérské interpelace, aby se následně odebral do Buckinghamského paláce k panovnici Alžbětě II. a podal demisi.

Do konce týdne se pak s rodinou musí vystěhovat z premiérského domu.

Odborníci a média se shodují na tom, že se Cameron zapíše do historie coby premiér, pod jehož vedením Británie opustila Evropskou unii. Považují ho za hlavního „architekta“ brexitu.

Theresa Mayová | Foto: Český rozhlas

Cameron je nejmladší člověk od roku 1895, který premiérský post opouští. Britská ekonomika v posledních letech dokázala vytvářet pracovní místa. Dosavadní premiér také ve složité pozici vyhrál parlamentní volby a získal pro konzervativce většinu křesel.

Budoucí předsedkyně vlády Theresa Mayová má být, na rozdíl od svého předchůdce, tvrdohlavá politička, která je loajální a stejnou vlastnost vyžaduje i od ostatních. Britský politik Ken Clarke ji před pár dny v rádiu označil za „po čertech složitou ženskou“.

Ostrovní média ji nevnímají jako žádnou velkou vizionářku a spíše než k takzvané Železné lady, tedy Margaret Thatcherové, ji přirovnávají k německé kancléřce Angele Merkelové.

Na novou premiérku čeká v Downing Street i kocour Larry, svůj domov totiž nemění

Číst článek

Stojí před ní úkol sjednotit rozhádanou Konzervativní stranu a vyvést zemi z Evropské unie. Zatím se čeká, koho si Mayová vybere do svého kabinetu. Spekulací je ale celá řada. Spíš vlažná odpůrkyně brexitu bude muset nějak rozdělit síly mezi další odpůrce a zastánce odchodu z EU.

Podle listů Independent a Guardian by si současný šéf diplomacie Hammond a ministr financí Osborne mohli své klíčové resorty prohodit. Oba z unie vystupovat nechtěli. Mayová nejspíš nabídne místo ve vládě také rivalce v boji o předsednické křeslo v Konzervativní straně Andree Leadsomové i Borisu Johnsonovi, kteří naopak osamostatnění podporují.

Velmi pravděpodobně také vytáhne nahoru některá málo známá jména z ministerstva vnitra a z okruhu mladých politiků, kteří jí byli věrní v posledních dnech a týdnech.

Britští premiéři - Winston Churchill, Margaret Thatcherová, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron aj. | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme