ČEZ zahájil arbitráž proti Bulharsku. Vadí mu zásahy proti jeho podnikání

Energetická skupina ČEZ v úterý zahájila mezinárodní investiční arbitráž proti Bulharsku. Po státu požaduje stovky milionů eur. Firmě podle mluvčí společnosti Barbory Půlpánové vadí zásahy bulharských institucí proti jejímu podnikání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Byla například zahájena procedura odebrání licence a nikdy nebyla ukončena. K odebrání licence ale nikdy nedošlo. Nebylo prokázáno, že by došlo k nějakému závažnému pochybení ze strany společnosti ČEZ,“ popsala mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

ČEZ také uvedl, že opakovaně vyzýval bulharskou vládu k urychlené nápravě současného stavu a kompenzaci vzniklých škod.

„Jsme připraveni chránit naše investice všemi možnými prostředky, a arbitráž je tudíž dalším logickým krokem," řekl šéf divize vnější vztahy a regulace ČEZ Ivo Hlaváč.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004, s úřady má firma problémy od roku 2013. Firma například loni v květnu dostala od tamního antimonopolního úřadu pokutu v přepočtu přes 17 milionů korun za zneužití dominantního postavení na trhu.

Další sankce pak od úřadu přišla o měsíc později. ČEZ měl opět za zneužití svého postavení zaplatit v přepočtu asi 7,8 milionu korun. Firma ale pochybení odmítla. Z dalšího zneužití dominantní pozice pak úřad obvinil ČEZ letos v květnu.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Pavla Lioliasová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme