Skály u Brandýsa nad Orlicí a bezpečnost

31. březen 2005
Pod kůži

Skály na území města Brandýs nad Orlicí na Orlickoústecku, které se těsně přimykají k silnici, by mohly v budoucnosti ohrožovat bezpečnost silničního provozu. Proto je nezbytně nutná jejich sanace. Město získalo od Pardubického kraje dva miliony korun, čímž by se situace měla prozatím vyřešit. To definitivní řešení by ale stálo možná i 40 milionů, a na ně ani kraj, ani město nemá prostě peníze.

Miroslav Ponomarev: Podle starosty Brandýsa nad Orlicí Jiřího Nováka je zásah nutný.

Jiří Novák: Ten skalní masiv bezpodmínečně potřebuje zahájení sanačních opatření a to jak v té části skalních stěn, tak částí nad jejich horní hranou v tom svahu, kde začíná už lesní porost.

Miroslav Ponomarev: Město věc konzultovalo s odborníky, ale také s Pardubickým krajem, konkrétně s náměstkem hejtmana Ivem Tomanem.

Ivo Toman: Je několik studií a návrhů projektů, jak celou tu problematiku svahu řešit, ale my jsme se shodli na takové té minimální zatím variantě, že za ty dva miliony korun tento svah zabezpečíme tím, že se v tom nejproblematičtějším úseku asi osmdesáti metrů zrealizuje ochrana ve tvaru takového plotu, který bude vytvořen z ocelových profilů, které se podél komunikace zafixují do země, a mezi ocelovými profily se plot vyplní dřevěnými kuláry, které zabezpečí to, že padající kamení, hlína a různé věci z toho svahu, ze skály, tento plot zachytí, aby nešly dál do komunikace a neohrožovaly bezpečnost silničního provozu. Tento mobilní plot umožňuje to, že kdykoliv ty kuláry můžete vyndat a ten nepořádek odstranit.

Miroslav Ponomarev: To ale není definitivní řešení. Starosta Brandýsa nad Orlicí Jiří Novák ale zatím přesně neví, jaký by měl být další postup a jestli přidělené dva miliony budou stačit.

Jiří Novák: To je otázka dalšího stupně posouzení, ono nejdřív se musí odkrýt to čelo a po jeho odkrytí teprve další odborníci zaujmou k tomu stanovisko. Já si myslím, že pro tu první etapu je ta částka postačující. Ivo Toman: V tuto chvíli toto řešení je vyhovující a uvidíme, jak se osvědčí a jak dál v budoucnosti tento svah se bude chovat, ale myslím si, že to, co chceme v tuto chvíli - zajistit bezpečnost silničního provozu - že toto řešení je dostačující a vyhovující.

Miroslav Ponomarev: Domnívá se náměstek hejtmana Pardubického kraje Ivo Toman. Starosta Brandýsa nad Orlicí Jiří Novák přesto upozorňuje, že v budoucnosti bude nutný radikálnější zásah. Čtyřicet milionů ale město nemá a mít nebude.

Jiří Novák: Proces odvětrávání skal, ten tady probíhá a dokonce se mi každoročně zdá, že je rychlejší a to jinak nejde, bude se muset udělat nejenom sejmutí zvětralé části, ale také zpevnění.

Ivo Toman: Samozřejmě toto řešení dlouhodobě by bylo asi to nejsprávnější, ale ty prostředky jsou tak veliké, že město na to nemá vůbec v žádném případě a i z rozpočtu kraje tato částka je velmi velká a není ani v současnosti potřebná.

Miroslav Ponomarev: Říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Ivo Toman.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu